Sigurna sam da mnogi od vas znaju da konzumacija šećera nije
nešto najbolji izbor po pitanju zdravlja ali šta biste uradili kada bi vam
pokazala da je konzumacija šećera podjednako štetna kao i konzumacija alkohola?
Roditelji vrlo jasno daju svojoj deci do znanja da je
alkohol štetan, ali šta rade kada je u pitanju Coca Cola, razni voćni sokići,
čokoladice, smokići, Nesquick pahuljice obogaćene gvožđem i sl.
Verujem da ćete se zaprepastiti kada budete shvatili da između
konzumcije gore navedenih stvari i alkohola ne postoji nikakva razlika.
Konzumni šećer ili saharoza se sastoji od molekula glukoze i
fruktoze. Glukoza je pokretačka snaga svake ćelije u organizmu i nju koristi
svaka ćelija za dobijanje energije.
Sa fruktozom je već drugačija priča jer nju metaboliše samo
jetra.
Samo da vas podsetim da supstancu koju samo jetra može da
preradi odnosno metaboliše nazivamo otrovom.
Pre nego što pojasnimo mehanizam delovanja fruktoze važno je
napomenuti da alkohol osim jetre metaboliše i centralni nervni sistem usled
čega se javljaju simptomi akutne intoksikacije odnosno javlja se osećaj
pripitosti što kod konzumacije šećera izostaje.
Iako ne ispoljava znake akutne intoksikacije ,upotreba
velikih količina šećera na duže staze ispoljava znake hronične intoksikacije i
jetra dospeva u isto stanje kao i kod hronične upotrebe alkohola odnosno
nastaje njena potpuna disfunkcija. Takođe, do zastoja dolazi i u radu
pankreasa.
Nemojte zaboraviti da se alkohol dobija fermentacijom šećera
iz voća.
Moram da napomenem da sama nisam nigde nailazila na
upozorenja o dejstva šećera kao otrova jer se o negativnom uticaju alkohola ili
cigareta itekako naširoko govori i javna politika daje sve od sebe kako bi
ograničila konzumaciju u cilju održavanja zdravlja populacije što naravno sa
šećerom nije slučaj.
Pored toga, nusproizvod razgradnje fruktoze jeste mokraćna
kiselina a bolest koja nastaje usled viška mokraćne kiseline u telu se naziva
Giht.
Mokraćna kiselina u krvnim sudovima blokira aktivnost enzima
koji stvara azot monoksid čija je primarna uloga regulacija krvnog pritiska
odnosno njegovo snižavanje.
Iz gore navedenog se može zaključiti da je konzumacija
šećera usko povezana sa stanjima poput simptoma masne jetre, gihta i visokog krvnog
pritiska.
Fruktoza u potpunosti menja prirodnu hemiju mozga. Samim
tim, ometa rad hormona leptina koji šalje signal telu da smo siti i da je vreme
da prestanemo sa jelom.
Svima je poznato da i nakon pojedene table čokolade želja za
hranom ne jenjava već se dešava upravo
suprotno.
Sada postaje jasno zašto je gojaznost jedan od vodećih
problema modernog društva.
Ono što je važno istaći jeste činjenica da konzumacijom
šećera vi zapravo konzumirate mast.
Taj proces se naziva De Novo Lipogenesis i predstavlja nov
način dobijanja telesnih masti konzumacijom šećera .
Takođe, poslednjih godina naučnici su pronašli vezu između
insulina i neplodnosti i danski ginekolozi uspešno leče taj problem kod svojih
pacijenata velikim smanjenjem ugljenih hidrata u ishrani.
Ujedno se i problem policističnih jajnika uspešno tretira
ishranom sa smanjenom količinom ugljenih hidrata.
Iako ćete možda posle ovog teksta prestati da kupujete šećer
u prodavnicama znajte da ni to nije dovoljno jer je on kroz fruktozni kukuruzni
sirup našao put u većinu proizvoda prehrambene industrije zbog svoje niske
cene.
Skrivene šećere ćete pronaći i u proizvodima za koje ne
biste ni pomislili da sadrže nešto slično šećeru kao npr. proizvodi poput
hleba, peciva, kečapa, slanih grickalica, omiljenih Mc Donaldsovih hamburgera,
mlečnih proizvoda i mnogih drugih.
Jedino izbegavajući kompletan asortiman koji nam nudi
globalna prehrambena industrija možemo biti sigurni da smo isključili šećer iz
ishrane.
No comments:
Post a Comment