Tuesday, January 23, 2018

ZDRAVLJE KOŽE
Da li problemi i promene koje se manifestuju na koži imaju veze sa samom kožom ili je reč o nečemu drugom?
Koža je naš najveći organ u telu, čini 15% ukupne težine tela, sadrži preko 15km krvnih sudova koji je snabdevaju i hrane.
Imajući to u vidu, da li mislite da će sastav i kvalitet krvi uticati i na zdravlje kože!? ...
Prosečna osoba sadrži 1.6 triliona ćelija kože, u njoj obitava preko trilion bakterija, 1000 vrsta bakterija...ne bakterija već vrsta bakterija.
Obnavlja se na svakih 28 dana.
Svaki kvadratni centimetar sadrži više destina miliona bakterija dok ih u delovima tela gde je koža masnija ima i više.
Naša koža sadrži ceo jedan ekosistem mikroorganizama-virusa, bakterija i gljiva koji itekako imaju veze sa stanjem i zdravljem kože.
Mikrobiom kože ima direktan uticaj na imuni sistem, edukuje ga...on je direktna veza i komunikacija iz spoljašnjeg ka onom unutrašnjem.
Da li mislite da će svaki disbalans tog ekosistema mikroorganizama uticati na stanje i zdravlje kože!?...
U savremenom društvu, gde vlada prava fobija od mikroorganizama…ljudi zaboravljaju da su nam korisne bakterije i zdrava flora na koži i u nama, NEOPHODNE !!!
Drugo, njen prvi sloj čini jedan debeo sloj masti, pa shodno tome možemo da zaključimo da će od kvaliteta masnoća koje konzumiramo zavisiti takođe i stanje i zdravlje kože.
Izloženost toksičnim masnoćama ili prerađenim omega 6 masnim kiselinama imaju kao rezultat prisustvo i gomilanje tih toksina u navedenom sloju kože.
Iz tog razloga, kada smo izloženi sunčevim zracima, javiće se promene na koži jer će sunce imati negativne reakcije sa takvim mastima, a ne iz razloga što je sunce opasno.
To nam sve govori da kvalitet hrane određuje i kvalitet kože !
Koža ne samo da je bogata masnoćama i lojnim žlezdama koje je održavaju zdravom nego ima i ekskretornu ulogu odnosno izbacivanja svega nepotrebnog iz organizma (znoj sadrži ureu).
Pored toga uloga kože je i zaštita, apsorbcija, regulacija temperature, kontrola isparavanja, estetska, vrši komunikaciju, skladišti masti i vodu, proizvodi i skladišti vitamin D.
Do sada se smatralo da je njen glavni cilj i funkcija da zaštiti i da vrši detoksikaciju tela, ali smo vremenom saznali da je ona takođe i permeabilna (propustljiva) što je ujedno i prilično opasno.
Zašto?
Iz razloga što apsolutno sve...sve, što se stavi na kožu će se ujedno naći i u telu !
Verovatno ste upoznati sa time da se mnogi lekovi nanose i transportuju putem kože (nikotinski, morfijumski flasteri i sl) što ukazuje na to da će se i svaka krema, losion, ulje, sapun ili sl. što stavimo na nju ujedno naći i u našem telu.
Osim zaštite i detoksikacije, ona je takođe i naša prva linija odbrane u zaštiti od infekcija.
Takođe je i bogata receptorima odnosno nervima koji se nalaze svuda u njoj pa su samim tim stimulacije koje se vrše putem kože vitalne kada je u pitanju funkcija mozga. Raznim stimulacijama preko kože poput pritiska, štipkanja pojedinih tačaka, određenih dodira koji se vrše na koži, može se odrediti i identifikovati mesto oštećenja što je važno za uspostavljanje brže dijagnoze kod pacijenata.
Da se podsetimo koji su to organi eliminacije u telu....
To su: digestivni trakt, bubrezi, pluća i koža kao pomoćni sistem.
To nam govori da, ukoliko dolazi do pojave akni, promene boje na pojedinim delovima, pojave modrica na koži i sl…TO NE UKAZUJE NA NEKI PROBLEM SA KOŽOM već je reč o nečemu drugom!
Svaki lekar koji tretira i leči akne ili neki drugi simptom na koži, zaboravljajući na uzrok tog simptoma, potpuno ignoriše funkciju ostatka tela.
Ekcem, osip i psorijaza ukazuju na disbalans flore i istraživanja ukazuju da uključivanjem prebiotika kao hrane za korisne bakterije dolazi i do povlačenja navedenih simptoma.
Promene na koži ukazuju da neki od organa koji služe za eliminaciju imaju problem !
U prevodu, ili je prisutan neki problem sa digestivnim traktom ili sa bubrezima ili sa plućima.
Ujedno, organi koji su odgovorni za zdravlje kože su jetra, bubrezi, nadbubrežne žlezde, štitna žlezda, tanko i debelo crevo.
Na ovom mestu bih skrenula pažnju na štetnost svakog oblika stresa kojem smo izloženi. Osim toga što se tokom stresa obustavlja dotok krvi u digestivni trakt i što se funkcija štitne žlezde smanjuje, kortizol koji se tom priliko luči u mnogome ometa regeneraciju kože.
Istraživanja takođe pokazuju da je nizak nivo želudačne kiseline povezan sa mnogim simptomima koji se odražavaju na koži poput psorijaze, vitiliga-beličaste mrlje po koži, alopecije, ekcema, akni, rozacee i dr.
Za pravilnu apsorbciju važnih mineral je neophodan visok nivo želudačne kiseline.
Minerali I vitamini koji su neophodni za očuvanje zdravlja kože su :
Vitamin A- izvori su organski mlečni proizvodi, sir, mleko, jogurt, jetra, jaja, puter, šargarepa, sardine, školjke, divlji losos, fermentisano ulje jetre bakalara i dr.
Vitamin E- avokado, badem, suncokret, maslinovo ulje itd
Vitamin D- sunce...fermentisano ulje jetre bakalara, sardine, skuša, losos, tuna, sirovo mleko, jaja i dr
Nedostatak ima veze sa aknama, dermatitisom, ekcemom i rozaceom, psorijazom.
Vitamin B12- jetra, sardine, jagnjetina, govedina, skuša, losos, jaja, sir itd
Vitamin B6- ćuretina, piletina, govedina, tuna, avokado, susam, suncokret itd
Niacin- ćuretina, piletina, jetra, tuna, govedina, avokado, suncokret, gljive, kikiriki itd
Nedostatak izaziva osipe po koži, depresiju, gubitak kose, zadržavanje vode u nogama, rak itd.
Vitamin C- ne sama askorbinska kiselina već kompletan vitamin C...crna ribizla, kivi, pomorandža, jagode, papaja, ananas, peršun, paprika, brokoli, kelj, prokelj, karfiol itd
Nedostatak izaziva suvu kožu, lomljivu kosu, krvarenje desni i krvarenje iz nosa, teško zarastanje rana, slab imunitet, bolove u kostima itd.
Cink- male bele mrlje ispod noktiju ukazuju na njegov nedostatak kao i osip po licu, gljivice na prstima stopala i atletsko stopalo.
Izvori su : organsko crveno meso i živina, školjke, ostrige, škampi, susam, bundevine semenke i dr.
Esencijalne masne kiseline-omega 3 masne kiseline...fermentisano ulje jetre bakalara, skuša, losos, sardina, tuna, žumance, laneno seme itd
Tako npr. ukoliko dete ima crne krugove oko očiju i stalnu potrebu za čokoladom , to je tipičan znak nedostatka minerala. To ukazuje na neki digestivni problem koji se manifestovao promenama na licu.
Još jedan značajan problem, kada je koža u pitanju jesu svi kozmetički proizvodi koji se stavljaju na nju.
Proizvodi za kožu su potpuno neregulisani od strane odgovarajućih institucija jer ne spadaju u hranu niti u lekove pa mnogi sadrže supstance koje su štetne i kancerogene.
Antibakterijski sapuni koji su široko raspostranjeni u ovom fobičnom društvu i popularizovani...su proizvodi koji donose više štete nego koristi.
Radi se o tome što ne deluju svi antibiotici protiv svih bakterija a antibakterijskim sapunima samo stvaramo super “bube”.
Istraživanja pokazuju da su toksične supstance unutar ovih sapuna smrtonosne. Supstance poput sulfata, toluena, dioksana, akrilamida su sve kancerogene dok toluen izaziva I oštećenja jetre i bubrega, anemiju i dr.
Triklosan koji se nalazi u tim sapunima i pastama za zube ometa rad hormona kao i rad štitne žlezde.
NE POSTOJI NAUČNI DOKAZ da su antibakterijski sapuni dobri i korisni i da imaju funkciju u prevenciji bolesti !!!
Istraživanja pokazuju da antibakterijski sapuni takođe remete i rad hormona.
Drugim rečima, toksični su, ne štite nas, nemaju preventivnu ulogu protiv bolesti i sadrže toksične i kancoregene komponente unutar sebe…
…ali…reklamiraju se, zar ne :)
Obzirom na to, da je koža permeabilna, sve ove stvari se apsorbuju putem nje u naš krvotok.
Opasni aditivi u kremama za kožu poput mineralnih ulja, parafina, petrolatuma koji oblažu kožu kao plastika, začepljujući pore i time stvaraju pogodno mesto za koncentrisanje toksina. Pored toga izazivaju problem sa kožom, ometaju rad hormona, mogući su izazivač raka itd.
Zatim paraben, za koji istraživanja pokazuju njegovu povezanost sa rakom takođe ometa i rad hormona.
Propilen glikol koji dokazano izaziva dermatistis, promene na jetri i bubrezima i izaziva iritacije kože.
Nano čestice koje između ostalog sadrže sve kreme za sunčanje a koje su označene kao vodootporne, su kancerogene.
Sintetička alternativa vitamina A- retinil palmitat (sintetička alternativa za retinil acetat u vitaminu A) koji dokazano izaziva rak kada se izloži suncu.
SUNČEVA SVETLOST JE ZAPRAVO DOBRA ZA NAS !!!!
Preživeli smo milione godina izloženi suncu…bez zaštitnih krema protiv sunca.
Zapaženo je da je tokom poslednjih 30,40 g procenat raka i raka kože u stalnom porastu.
Većina krema za sunčanje sprečava ulazak UVB zračenja ali dopušta ulazak UVA zračenja, a upravo je UVA zračenje štetno i izaziva rak !!!!
Sve dečije kreme protiv sunca su takođe pune toksičnih supstanci.
Istraživanja pokazuju da je korisno za nas da smo izloženi suncu jer samo na taj način dobijamo dovoljno vitamina D.
Ako nije za jelo…ne stavljaj na kožu !!!!
Bezbedni zaštitni faktori za sunčanje su bademovo ulje, kokosovo ulje, cink oksid bez nano čestica (non nano), shea puter itd.
Pored navedenih proizvoda, antiperspiranti su takođe opasni proizvodi jer između ostalog začepljuju pore, dok je znojenje ustvari…verovali ili ne, korisno za vas :)
Znoj sadrži prirodne antibiotike, otčepljuje pore, pomaže oslobađanje od toksina, pomaže zdravlju kardiovaskularnog sistema….naše telo je dizajnirano za znojenje :)
Zdravi sapuni i sredstva za čišćenje su : kokosovo, palmino i maslinovo ulje, glicerin, konopljino ulje, natrijum borat I dr.
Gamalinolenska kiselina kao prirodna alternativa kod ekcema kao što je ulje noćurka, ulje boražine, crna ribizla.
Da biste imali zdravu kožu neophodno je povesti računa o svom digestivnom sistemu.
Isto tako je neophodno i baviti se nekom fizičkom aktivnošću kako biste oslobodili pluća i celo telo od toksina.
Hraniti se pravilno...mnogo zelenog lisnatog povrća, šumskog voća punog antioksidanata, zdravih masnoća poput omega 3 masnih kiselina, kokosovog ulja, maslinovog ulja, putera dobijenog od prirodno hranjenih životinja, fermentisanog povrća, kefira, kurkume i dr.
Eliminacija svakog oblika stresa.
Ne postoji bolest kože...postoji samo simptomi na koži koji ispoljavaju neki deficit ili neku toksičnost u telu.
Shodno tome, svi antibiotici, steroidi, antiinflamatorni lekovi i sve drugo što se prepisuje u cilju lečenja simptoma samo pogoršavaju već narušenu ravnotežu u telu jer simptome koji se ispoljavaju na koži ne trebamo posmatrati kao bolesti nastale kao rezultat nekog spoljašnjeg agresora već naprotiv...narušene unutrašnjosti.
Naše telo je najinteligentnija mašina ikada stvorena od strane prirode !...sve što telo radi je znak visoke inteligencije...svaki simptom koji daje je inteligentan odgovor na stanje toksičnosti ili nekog deficita koji postoji unutar njega !
Svaki simptom je samo znak adaptacije tela na postojeći disbalans unutar njega...
Pristupite mu sa poštovanjem i brigom...i ono će vam uzvratiti istom merom :)


No comments:

Post a Comment