Nauka o mikrobiomu, koja govori o važnosti mikroorganizama koji
žive u nama, tek je u začetku, ali ono što zasigurno znamo jeste da bez njih ne
bismo postojali ni mi sami.
Pre nego što zađemo u priču o fermentisanoj hrani i shvatili njenu
važnost, moramo pojasniti značaj i funkcionisanje crevne flore čoveka.
Još u davna vremena, otac medicine Hipokrat, izjavio je da svaka
bolest počinje u crevima. U današnje vreme, više od dve hiljade godina kasnije,
moderna nauka povrdila je njegove reči. Naš digestivni sistem, koji je
odgovoran za oko 85% celokupnog imunog sistema čoveka, u stalnoj je komunikaciji sa
ostatkom našeg tela, koga hrani, štiti i detoksifikuje. Sem toga, u njemu se
proizvodi čak 90% serotonina, odgovornog između ostalog za naše raspoloženje.
Digestivni trakt predstavlja najosnovniji i najvažniji sistem koji omogućava
funkcionisanje našeg kompletnog organizma.
Crevna flora u našem digestivnom traktu, čini čak 90% kompletnog
genetičkog materijala sadržanog u našem telu. Neverovatno zvuči, ali svega preostalih
10 procenata u nama postojećeg genetskog materijala je samo naše, tj ne pripada
mikrobima koji žive u nama i omogućavaju naše funkcionisanje.
Bilo je potrebno jako mnogo vremena da sa razvojem moderne
genetike dobijemo potvrdu ove istine i shvatimo značaj tog mikrokosmosa u nama
koji je zaslužan za kvalitet zdravlja i života onoga što stane u onih
preostalih 10%, odnosno nas samih.
Nakon što smo pojasnili značaj ovog sistema, možemo nastaviti našu
priču o njemu i pomenuti ko ga nastanjuje i ko vodi računa o njemu odnosno o
crevnoj flori i njenim funkcijama.
Kada bismo položili creva na ravnu površinu, dobili bismo površinu
veličine teniskog terena. Njen svaki milimetar je prekriven mikrobima koji su
toliko važni da ukoliko bi neko odlučio da nam steriliše digestivni trakt,
sasvim sigurno bismo vrlo brzo potom umrli.
Uloga
crevne flore jeste:
1
zaštita od svih štetnih i toksičnih supstanci koje ulaze u naše telo putem
hrane i pića kao i svih onih nusprodukata koji nastaju tokom varenja. Takođe
neutrališe i eliminiše teške metale poput žive, aluminijuma i dr.
2 zdravlje i integritet creva
Ukoliko je crevna fllora narušena dolazi do degeneracije kako
ćelija koje čine crevni zid tako i samog crevnog zida koji postaje propustljiv,
varenje hrane postaje neadekvatno a nesvareni delovi hrane prelaze u krvotok.
Pri tome, osoba razvija različite oblike intolerancija i alergija na hranu.
3 adekvatno varenje i apsorbcija
Crevna flora proizvodi digestivne enzime,
proizvodi supstance koje omogućavaju transport minerala, vitamina i drugih
nutrijenata kroz crevni zid. Bez zdrave crevne flore praktično je nemoguće
apsorbovati minerale poput gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma.
4
stvaranje vitamina
Crevna flora proizvodi sve vitamine B grupe i
vitamin K.
5 detoksikacija
Kao
što so već i spomenuli, odgovorna je za eliminaciju svih toksičnih supstanci
kao i kancoregonih iz našeg organizma.
6
modulacija imunog sistema
Oko 80% celokupnog našeg imunog sistema je
smešteno u crevnom zidu i bilioni neutrofila prolaze svakodnevno kroz crevni
zid kako bi ostali zdravi. Creva su naš najveći imunološki organ a crevna flora
je ključni faktor u njegovom radu
Šta oštećuje crevnu floru?
Antibiotici, kontraceptivne pilile, steroidi, lekovi, stres, loša
ishrana, infekcije, bolesti, starost, trovanje, radijacija, alkohol
Skrenula bih pažnju na upotrebu antibiotika i njihovo
katastrofalno dejstvo na crevnu floru gde se njihovom upotrebom prvo uništavaju upravo probiotske grupe bakterija koje
su od esencijalne važnosti jer one vrše neutralisanje otrova koji dolaze od
vrlo opasnih mikroba koje su inače stalni stanovnici našeg organizma poput
klostridije, kandide, stafilokoka i dr.
Zbog toga je izuzetno važno uzimati probiotike i fermentisanu
hranu nakon terapije antibioticima.
Bolesti koje su povezane sa narušenom crevnom florom su: multipla
skleroza, reumatoidni artritis, celijakija, osteoartritis, lupus, dijabetes I,
artritis, fibromalagija, hronični umor, alergije, psorijaza, ekcemi, razni
neurološki i psihijatrijski poremećaji i dr.
Uzevši sve gore navedeno u obzir, fermentisana hrana je izuzetno
važna u održavanju zdrave crevne flore jer omogućava unos korisnih I preko
potrebnih bakterija.
Osim toga, fermentacija je process koji omogućava konzervisanje
hrane, stvara korisne enzime, vitamine, omega 3 masne kiseline i različite
sojeve probiotika. Takođe, ovaj proces očuvava hranljive sastojke u hrani, i
hrana takođe postaje lakše svarljiva jer je već delimično svarena pa je kao
takva bolja od sirove. Zbog toga se njenom konzumacijom poboljšava varenje. Ona
takođe deluje kao antioksidant a mlečna kiselina koja se stvara tokom procesa
ubija prisutne patogene mikrobe.
Fermentisana hrana pomaže postizanje ravnoteže u količini stomačne
kiseline tj ukoliko je ima malo ona ce podići nivo kiseline i obratno.
Starenjem, količina stomačne kiseline prirodno opada a fermentisana hrana
neutrališe taj gubitak.
Ona pomaže proizvodnju acetilholina, neurotransmitera koji ima
ulogu u crevnim pokretima a time sprečava pojavu konstipacije. On takođe
podstiče lučenje stomačnih digestivnih sokova kao i pankreasnih i žučnih.
Da rezimiramo: fermentisana hrana je
1. živa hrana sa živim bakterijama i kao takva
služi za očuvanje zdrave crevne flore
2. Poboljšava varenje
3. Bogata je enzimima
4. Pomaže da apsorbujemo hranljive materije iz
hrane
5. Podiže nivo vitamina
6. Može dugo da se čuva
7. Uklanja toksine I patogene bakterije iz hrane
Dovoljno je 3-4 supene kašike dnevno.
Kao najznačajniju fermentisanu hranu bih izdvojila kefir koji se
priprema sa sirovim mlekom uz pomoć kefirnih zrnaca. To je najjači prirodni
probiotik i u terapetske svrhe treba konzumirati litar dnevno ali početi sa
unosom postepeno. Mogu ga koristiti I osobe osetljive na laktozu koju su
bakterije razložile na prostije šećere koje neće izazvati reakciju kod
intolerantih osoba.
Takođe bih izdvojila fermentisano ulje jetre bakalara kao čist
izvor vitamina A i D, EPA/DHA kiselina i omegama 3,6,7 i 9.
Pored toga, preporučila bih i razno fermentisano povrće, kao i
sir, jogurt, kombuhu, proizvode od soje poput tempeha, miso paste i tamarija.
Sve u našem telu je živo, svaka ćeija I tkivo, svaka koščica…sve
je živo I sve se obnavlja. Unutar nas postoji vrlo moćna inteligencija sa vrlo
moćnim mehanizmima koji isključivo služe da nas održe u životu. Najmanje što možemo
da učinimo jeste da se pored “mrtve hrane” koju svakodnevno unosimo povremeno
počastimo I sa ponekom “živom” hranom.
Budimo makrokosmos koji vodi računa o svom mikrokosmosu.
No comments:
Post a Comment