Monday, January 15, 2018

UZROK KARDIOVASKULARNIH BOLESTI I ATEROSKLEROZE
Ako nije holesterol i zasićene masnoće iz hrane…šta je uzrok kardiovaskularnih bolesti?
Kardiovaskularne bolesti izaziva stanje koje nam je poznato kao ateroskleroza.
Ukoliko pitate lekare ili javnost, šta je ateroskleroza…dobićete odgovor da su to nagomilani holesterol i masnoće u arterijama koje vremenom začepljuju arterije i onemogućavaju protok krvi kroz njih.
Ukoliko je onemogućen normalan protok krvi, tada organ koji se hrani tom arterijom pati jer nije dovoljno krvno opskrbljen i nema dovoljno kiseonika.
Iako tako govore, ateroskleroza nije plak sačinjen od masti koji začepljuje arterije !!!
Danas znamo, nakon mogih istraživanja da je ateroskleroza inflamatorno/upalno stanje, bujna inflamacija koja je van kontrole i koja divlja unutar arterija.
Zašto se to događa…šta se to dešava unutar arterija?
Sve toksično iIi štetno što dospeva u naše telo, pre ili kasnije dospeva i u krvotok.
Drugim rečima, svaki virus, bakterija, gljiva, parazit, toksin, svaka hemikalija ili bilo šta drugo može da se nađe i u našem krvotoku i izazove oštećenja.
Svi ti uljezi oštećuju endotel odnosno tanki sloj ćelija koji se nalazi na unutrašnjoj površini krvnih sudova I koji je u direktnom kontaktu sa krvlju.
Ceo naš kardiovaskularni sistem- srce, arterije, vene, kapilari sadrži taj vrlo prefinjeni sloj ćelija koje, između ostalog prenose i informacije između krvi i ostatka tela, u oba pravca.
Kada bilo kakav patogen iz krvotoka napadne endotel, on se ustvari nanosi ranu u endotelu.
Neophodno je razumeti, da naš organizam poseduje SAVRŠEN MEHANIZAM za tretiranje svake ozlede, rane, svake štete koja zadesi naše telo.
Taj mehanizam čine dva partnera, koja su nerazdvojna i idu uvek jedan uz drugog…jedan se zove inflamacija-upala a drugi popravka.
Kada postoji neka rana u telu, inflamacija je ta koja stiže prva na mesto. Ona predstavlja naš imunitet odnosno ona je funkcija našeg imunog sistema, naša vojska.
Šta radi inflamacija?
Ona prva stiže na mesto…poput vojske na bojnom polju, uništava neprijatelja I čisti mesto bitke. Drugim rečima, inflamacija uništava parazita, virusa ili nešto drugo ili vrši neutralizaciju hemikalije koja je stvorila ranu…apsorbuje ih, guta i uklanja sa mesta.
Kada je odradila svoj posao, inflamacija se povlači i ustupa mesto svom bratu odnosno procesu popravke da uradi svoj deo posla.
Proces popravke stiže i obavlja poslove popu stvaranja novih ćelija, novih vezivnih vlakana (kolagen i elastična vlakna) i drugih stvari neophodnih za zalečenje i zatvaranje rane.
Na ovom mestu je veoma važno napomenuti da je holesterol osnovni gradivni materijal za popravku oštećenog tkiva !!!
Pored holesterola, tu su još I kalcijum, kolagen I fibrozna vlakna.
Ovi procesi rade savršeno za nas eonima…svaku ranu, ožiljak, posekotinu….unutar nas ili izvan, naše telo je rešavalo putem ova dva procesa kojih u mnogim slučajevima nismo čak ni svesni.
Ovaj sam proces postoji u nama od trenutka razvijanja našeg kardiovaskularnog sistema dok se još nalazimo u majčinom stomaku.
Ali…šta se to desilo sa nama poslednjih nekoliko decenija?
Stvorili smo vrlo neprirodnu situaciju u našim telima kroz naš neprirodan način ishrane i kroz razne druge spoljašnje faktore koje smo izmenili tokom života na ovoj planeti. Sve to, je dovelo do toga da je inflamacija u potpunosti izmakla kontroli.
Šta se tom prilikom dešava?
Kao i obično, inflamacija otpočne svoj posao, ubije neprijatelja, počisti mesto …ali ovaj put, ne odlazi, ostaje aktivna !!!
I kada popravka dođe na mesto i pokuša odraditi svoj deo posla tj. stvaranja novih ćeija, kolagena I elastičnih ćelija…inflamacija to sve ruši, kida.
Dva bratska procesa koja su milenijumima radili zajedno, u harmoniji…sada postaju neprijatelji, bore se jedan protiv drugog !
I sve strukture koje su tokom procesa popravke sagrađene, inflamacija razara, ruši i baca na to oštećeno mesto kao đubre koje se samo nakuplja I raste.
Znači, aterosklerotični  plak nije plak sačinjen od masti koji se zaglavio u vašim arterijama već je to ulcer/rana unutar vaših arterija koji nikada ne zarasta !!!
A razlog je, stalno prisutna inflamacija koja je izmakla kontroli !!!
Nastanak plaka prolazi kroz sledeće faze :
1. kada se nanese povreda, inflamacija dolazi, ubija neprijatelja i čisti mesto povrede
2. kada se dešava popravka mesta povrede i pokušaj zarastanja I zatvaranja rane
Ali pošto se inflamacija nije povukla…procesi popravke i inflamacije se sukobljavaju pa tako ova faza u zavisnosti od toga koja strana pobeđuje, inflamacija ili popravka,  može da traje čak i godinama . Može da se odvija i po 30g tokom kojih ćete, unutar vaših arterija imati taj, nikada zarastajući ulcer.
Taj proces inflamacije i popravke u sukobu, pri kojima se stvara svo to đubre usled stalnog kidanja obnovljnenih struktura, može da se odvija u nedogled.
Za to vreme, na mestu rane, proces popravke stvara neku vrstu kape od kolagena koja prekriva svo to nastalo đubre dobijeno prilikom kidanja obnovljenih struktura. Međutim, inflamacija prozvodi jedan enzim koja vrši razgradnju te tzv kape.
Ukoliko se tokom tog stalnog sukoba zadesi momenat da je inflamacija u vodstvu…ona će razoriti tu kapu pri čemu će nastati prava vulkanska erupcija, prilikom koje će svo to tzv đubre da se raznese unutar arterije. Ta situacija izaziva spazam-stisak arterije koji automatski zaustavlja dotok krvi do organa koji ta arterija snabdeva.
Ujedno, dolazi i do raznošenja tog materijala iz tzv. đubreta u niže manje arterije, koje će se začepiti i takođe zaustaviti dotok krvi do organa koje snabdevaju.
Taj momenat se manifestuje dobijanjem infarkta ili šloga, aneurizme abdominalne arterije, perifernih vaskularnih oboljenja itd.
To je mehanizam koji objašnjava nastanak navedenih kardiovaskularnih patoloških stanja.
Koji faktori izazivaju inflamaciju u telu?
Svaki fizički, hemijski ili emotivni stres- trauma, povreda, lekovi , hemikalije,alkohol, pušenje, prerađena hrana itd
Na ovom mestu bih napomenula da upravo lekovi koji se daju za snižavanje holesterola u cilju sprečavanja ateroskleroze su upravo oni koji izazivaju inflamaciju i kardiovaskularne poremećaje J
Inzulin – preveliki unos ugljenih hidrata
Previše omega 6 masnih kiselina koje se nalaze u svim prerađenim proizvodima i svim tzv jestivim uljima poput suncokretovog, sojinog, kukuruznog, repicinog itd.
Hidrogenizovana biljna ulja i trans masti u margarinu i svim industrijskim proizvodima




No comments:

Post a Comment