VIŠAK ŽELUDAČNE KISELINE….istina ili zabluda !?
Sigurna sam da se svako od vas susreo sa izjavom “to je od previše želudačne kiseline”…I
sigurno vam je poznata situacija gde pri svakom simptomu koji se manifestuje
putem digestivnog trakta u vidu bola, gorušice, lošeg varenja, prisustva Helicobaktera
I sl… doktori obično prepisuju inhibitore protonske pumpe u rešavanju navedenih
problema sa ciljem da se suzbije lučenje želudačne kiseline.
Pokušaću ovim putem, da vam objasnim besmisao navedene
tvrdnje kao I činjenicu da stanje prevelikog lučenja želudačne kiseline NE
POSTOJI !!!!
Dve osnovne funkcije želudačne kiseline su , varenje hrane
odnosno njena razgradnja I ubijanje patogena iz sredine u cilju sprečavanje
njihovog ulaska u telo putem svega što progutamo.
Drugim rečima, želudačna kiselina ima vrlo značajnu funkciju
!!!
Ono što štiti sam želudac kako ne bi sam sebe svario jeste
sluz koju luče želudačne žlezde. Ona prekriva njegove zidove I tako ga štiti od
dejstva kiseline. Ta sluz se luči I vari konstantno.
U samom želucu postoje senzori koji reaguju na određeni nivo
želudačne kisline. Reaguju na način što zatvaraju donji ezofagijalni sfinkter
koji predstavlja prsten mišića na donjem kraju jednjaka.
Tim zatvaranjem se
onemoguĆava prodor kiseline iz Želuca gore u jednjak!!!!
Što je veĆi nivo kiseline to je stisak jaČi!!!!
Kada neko ima problema sa gorušicom I kiselinom, lekari to
stanje karakterišu kao višak želudačne kiseline odnosno govore kako se ona
proizvodi više nego što treba J
Međutim, istina je potpuno suprotna od toga jer reflux/gorušica
nastaje od PREMALO KISELINE A NE PREVIŠE!!!!
Smanjen nivo želudačne kiseline ne aktivira potrebne senzore
koji vrše uticaj na sfinkter. Ono što se dešava prilikom refluxa jeste da se taj
sfinkter ne zatvara na adekvatan način, i kiselina prodire gore u jednjak pri
čemu se oštećuje tkivo, javlja se osećaj pečenja a moguća je i pojava stvaranja
ožiljaka jer jednjak ne poseduje onaj zaštitni sloj sluzi kao želudac.
Simptomi niske kiseline su: gorušica, grčevi, nadutost,
opstipacija ili dijareja, intolerancije na hranu, akne, ekcem, suva koža I
kosa, astma, alergije,anemija, slabost, gubitak kose, podrigivanje ili
povraćanje nakon obroka, hronične crevne infekcije, nesvareni delovi hrane u
stolici, hronični umor, lomljivi nokti,osteoporoza, deficit minerala i proteina,
autoimuni poremećaji.
Koje to stvari utiču na to da se taj sfinkter ne zatvara na
propisan način odnosno koji faktori utiču na smanjeno lučenje kiseline?
Antibiotici, Helikobakter pilori, hronični stres bilo koje
vrste, loša ishrana sa mnogo šećera, prerađene hrane, žitarica, jedenje s nogu
I na brzinu, upotreba lekova poput aspirina, ibuprofena I drugih
antiinflamatornih lekova, upotreba inhibitora protonske pumpe, disbalans crevne
flore, starenje.
Smanjena količina želudačne kiseline dovodi do poremećaja u
varenju hrane kao I do poremećaja normalne crevne flore.
Masovna upotreba antibiotika dovodi do disbalansa normalne
crevne flore pri čemu patogeni mikroorganizmi počinju da prevladavaju I
stvaraju probleme na način da smanjuju lučenje želudačne kiseline.
Takođe, starenjem nivo želudačne kiseline prirodno opada.
Manjak želudačne kiseline je faktor rizika za abnormalnu
crevnu floru u kojoj počinju da prevladavaju patogene vrste kao što je to
slučaj sa Helicobakterom.
Helicobakter pilori je bakterija oblika helikoptera I
pronađena je u donjem delu želuca-pilorusu. Ona je pronađena u mnogim
različitim ulcerima što je naučnike navelo na pomisao da imaju odgovor na pitanje
o uzroku stomačnih ulcera…ali prevarili su se J
Helicobakter živi u samoj sluzi koja obavija I štiti želudačno
tkivo a u toj sredini opstaje tako što vrši neutralizaciju kiseline.
Važno je napomenuti, da je Helicobakter normalni stanovnik
našeg organizma koji se drži pod kontrolom sve dok je naš mikrobiom u balansu.
Međutim, antbiotici, loša ishrana I hroničan stres dovode do
disbalansa mikrobioma , do smanjenog nivoa želudačne kiseline I do preteranog
rasta Helikobaktera .
Rizik od nastanka želudačnog ulcera je u tom slučaju manji
od 3%...ali…
…lekovi koje prepisuju za suzbijanje lučenja kiseline
povećavaju rizik od raka jednjaka!!!!!
Istraživanja dokazuju da inhibitori protonske pumpe
povećavaju pojavu raka želuca I adenocarcinoma odnosno povećavaju rizik od
pojave raka jednjaka.
Stvar koju daju radi prevencije je ustvari stvar koja
izaziva rak jednjaka!!!!!
Radi se o tome da ti lekovi, smanjujući ionako već slabo
lučenje želudačne kiseline, dodatno oslabljuju I sfinkter a tako, još više
kiseline prodire u jednjak.
Takođe, inhibitori protonske pumpe mogu izazvati preterani
rast patogenih mikroorganizama u duodenumu I drugim delovima tankog creva!
Put varenja…kako izgleda!?
Kada se pripremamo da nešto pojedemo, miris te hrane utiče
na mozak I stomak kreće da luči određeni tip kiseline u zavisnosti od mirisa. Kada
hrana stigne do želuca, visok nivo želudačne kiseline pali signal koji zatvara
sfinkter I u želucu hrana krene da se meša, gnječi, I razgrađuje, zatim odlazi
u duodenum, mesto gde se vrši apsorpcija minerala.
Za apsorpciju minerala je potreban visok nivo kiseline !!!!
U duodenum se izlučuje žuč I enzimi pankresa što znači da se
osim minerala na ovom mestu vrši I apsorpcija masti. Nakon toga se sve što je
progutano, spušta u tanko crevo zatim
debelo gde se vrši apsorpcija vode I sve nepotrebno izlazi putem anusa.
Ukoliko za vreme jela
pijemo vodu, kiselina u stomaku se razblažuje.
To znači ukoliko pijemo vodu pola sata pre jela , za vreme
jela i pola sata nakon jela,kiselina se razblažuje što će izazvati neprikladno
varenje.
Ukoliko nam varenje nije optimalno, to znači da nećemo u
potpunosti razgraditi proteine do amino kiselina, masti na masne kiseline,
ugljene hidrate na iskoristive šećere.
Nakon želuca, hrana se spušta u duodenum gde se takođe
nalaze senzori pod čijim uticajem želudačna kesa ispušta enzime za varenje
masti.
Naravno, lekari rade još jednu glupost I masovno vade žučne
kese. Problem u tome jeste što tada ne postoji mesto koje drži I koncentriše
žuč pa tako žuč konstantno kapa na mesto gde ne postoji hrana koja bi se varila.
Time nastaju oštećenja na zidu duodenuma.
Kada je lučenje hlorovodonične kiseline smanjeno, dolazi do
nemogućnosti apsorpcije minerala poput magnezijuma I kalcijuma što dovodi do
pojave mišićnog spazma, aritmije,konvulzija-napada,smanjene proizvodnje DNK,
dijabetesa 2, povećanog rizika od preloma kukova, ručnog zgloba I kičme.
Nizak nivo želudačne kiseline je uzrok slabog varenja,
hronične inflamacije creva, disbalansa crevne flore,sindroma propusnih creva,
smanjene apsorpcije hranljivih materija, povišenog nivoa hormona stresa.
Posledice su : nesposobnost da se hrana svari u potpunosti,
ne apsorbuju se važni minerali I vitamini,nemogućnost da se steriliše sadržaj
stomaka odnosno eliminacija patogena, veći rizik od raka, malapsorpcija vitamin
B12, anemija.
Kako normalizovati nivo želudačne kiseline ?
Praktikovanjem ishrane sa visokim unosom zdravih masti a smanjenim
unosom ugljenih hidrata, smanjivanjem stresa, obedovanjem u miru, isključivanjem
sve prerađene hranu, uključivanjem probiotika I fermentisane hrane,
eliminacijom svih nepotrebnih lekova….zdravorazumskim pristupom J
No comments:
Post a Comment