Monday, January 15, 2018

VISOK KRVNI PRITISAK…ADAPTACIJA ILI BOLEST!?
Prilično je sramno pa čak I arogantno I bogohulno smatrati, da jedino naša vrsta na celoj planeti, ne poseduje meganizme samoregulacije, samoodrživosti I samoisceljenja!
Svako živo biće na planeti, samostalno reguliše svoju sopstvenu fiziologiju !!!!...zašto bi ljudska vrsta bila izuzetak!?
Da li bismo opstali kao vrsta da ne posedujemo jedan takav prirodni mehanizam!?
Naša tela jesu nešto najinteligentnije što je ikada stvoreno na ovom svetu, I ukoliko mu je pružen sav neophodan materijal I prirodni uslovi života, ne postoji ta prepreka koju ono neće savladati !!!
Ovom prilikom ćemo malo porazgovarati o visokom krvnom pritisku/hipertenziji I o dva pristupa gledanja na taj problem…zdravorazumski sa jedne I pogled konvencionalne medicine sa druge strane…
Da li je visok pritisak tihi ubica kako nam se promoviše ili je on, adapativni fiziološki odgovor na stanje fizičkog, hemijskog ili emotivnog stresnog stanja!?
Šta ukoliko je sa našim telom sve u redu kada se pojavi visok pritisak!?
Šta ako nas visok pritisak ustvari održava u životu a mešanje u taj proces I pokušaj popravljanja tog stanja lekovima nam ustavari nanosi štetu!?
Šta ukoliko to uopšte nije bolest koju treba lečiti jer će nas u suprotnom ubiti, kako nam govore !?
Da pokušamo sami sebi dati odgovor na ova pitanja…
Evidentno je, da kardiovaskularne bolesti spadaju među vodeće uzroke smrti u svetu, I u stalnom su porastu…
Na početku da razjasnimo ulogu koju krv ima u našem telu :
1.       Snabdeva tkiva kiseonikom
2.       Snabdeva ih hranljivim materijama
3.       Odstranjuje otpad kao što je ugljen dioksid itd
4.       Imune funkcije
5.       Koagulacija, koja inače predstavlja mehanizam samoobnove
6.       Transport hormona I signala oštećenja tkiva
7.       Regulacija ph tela
8.       Regulacija temperature
U prevodu, krv zaista ima neku funkciju !
Crvena krvna zrnca se obnovljaju na svakih 120dana, što znači da ukoliko imate I najotrovniju krv na svetu, ukoliko primenjujete neke metode čišćenja I kvalitetne ishrane I života, nakon 120 dana ćete imati novu, zdravu krv.
Arterije su krvni sudovi koji prenose tu krv do tkiva I organa.
Arterije imaju ulogu u dopremanju kiseonika I hranljivih materija do tkiva I organa.One imaju elastično, mišićno tkivo u sebi kako bi mogle da se kontrahuju a time povećaju krvni pritisak I šire kako bi smanjile krvni pritisak.
U prevodu, arterije takođe imaju funkciju!
Šta ili ko kontroliše krvni pritisak u telu ?
Da se podsetimo… naše telo je samoisceljujuće I samoregulišuće po zdravorazumskoj logici !!!
Ono živi kroz nervni sistem. Sistem samoisceljenja I samoregulacije se zove autonomni nervni sistem.
Autonomni nervni sistem je podeljen na dve polovine, prva se nalazi u kranijalnom I sakralnom delu I zove se parasimpatčki nervni sistem, a on je zadužen za odmor, varenje I regeneraciju. Kada se on aktivira telo inicira mehanizme obnove tkiva i njihovu regeneraciju. To je vitalna funkcija koja mora biti u ravnoteži sa simaptičkim nervnim sistemom.
Druga polovina je simpatički nervni sistem koji je smešten u torakalnom delu I na vrhu lumbalnog dela, a takođe se zove I “udri ili beži” sistem. Taj sistem se aktivira prilikom svakog stresa nevezano da li je u pitanju fizički, hemijski ili emotivni izvor.
 Znači, kada je jedan aktivan, drugi nije…ne mogu oba istovremeno biti aktivna.
Kada se aktivira simpatički nervni sistem, mi ustvari pokušavamo da pobegnemo od opasnosti.
I šta se dešava tada?
Krvni pritisak se povećava jer je potrebna veća oksigenizacija tkiva …tako da ta funkcija krvi mora da se poveća.
...jer setimo se, moramo da pobegnemo od opasnosti I treba nam što više krvi u rukama I nogama
U tom slučaju će simpatički sistem da potisne parasimpatički odnosno potisnuće varenje,regeneraciju tkiva, imuni sistem a sve sa ciljem da nas održi u životu.
Celokupnu ovu situaciju, ovaj mehanizam reguliše…ko, šta?...da, nervni sistem…mi sami…setimo se, samoregulišući sistem !!!!
Znači, svaki stres fizičke, hemijske ili emotivne prirode, koji će da inicira aktivaciju simpatičkog nervnog sistema će povećati krvni pritisak!!!
Prvo pitanje koje se javlja prilikom razgovora o krvnom pritisku jeste….koji deo sistema je tačno I uistinu pokvaren…šta popravljamo!?...nervni sistem ili šta…
Da porazgovaramo malo o samom načinu merenja pritiska …
Govori nam se kako SVI moramo da imamo isti krvni pritisak I on mora da iznosi toliko I toliko…bez obzira na tip građe, nivo aktivnosti, godine, pol, način života itd.
Ovaj pristup ima dosta mana…
Kao prvo prilikom samog merenja, treba mnogo veći pritisak kako bi se manžetna oko ruke zategla odrasloj osobi nego nekoj mlađoj ili detetu. Isto tako je potrebno više I osobi koja ima širu ruku nego neka koja ima tanju.
Kao drugo, čitanje će zavisiti I od toga da li smo imali apneu tokom sna, da li smo naspavani ili ne, gojazni, trudni, da li koristimo kontraceptivne pilule I druge lekove, da li smo pod emotivnim stresom, da li smo pušači, da li smo popili kafu, da li nam je puna žučna kesa, koji je deo dana, koja je temperatura prostorije, da li smo jeli ili pili u vremenu od par sati pre merenja, da li stojimo ili sedimo ili ležimo, pričamo tokom merenja itd.
To su sve faktori koji će uticati na veličinu brojke koja će se pojaviti na meraču.
Pre mnogo godina, jedan zaista pametan lekar koji je zapravo I koristio svoj mozak, je izjavio da se u lečenju hipertenzije mora uzeti u obzir stanje celokupnog organizma I tek na osnovu toga odlučiti da li tretirati hipertenziju lekovima ili ne.
Tako npr on govori, ukoliko starija žena, tokom njenih poslednjih 10g ima 120mmhg dijastolni pritisak a nema nikakvih zdravstvenih problema…ona ne zahteva nikakvo lečenje.
Sve to nam ukazuje na činjenicu, da se njeno telo vremenom adaptiralo na takav pritisak pod uticajem neke toksične okoline jer da se podsetimo…telo ima odnosno ono je, samoregulišući mehanizam.
Takođe govore…kada smo stariji, verovatno je da krv više nije toliko zdrava ili možda arterije više nisu toliko elastične, ili možda postoji neki drugi faktor koji se pojavio tokom procesa starenja prilikom čega je krvni pritisak postao viši kako bi se adaptirao na takvu sredinu.
Ako su arterije sužene usled nezdravog I toksičnog životnog stila, a ista količina krvi mora da se dopremi do tkiva kao I kada su bile zdrave  I površina suda bila veća…da li je logično da će srce morati jače da pumpa I poveća pritisak kako bi dopremilo kiseonik I nutrijente do organa!?...mislim da je odgovor očigledan…
To nam ujedno i govori…da je u prošlosti postojala naznaka zdravog razuma, koja se vremenom izgubila J
Odakle potiče podatak o tome koliko treba da iznosi normalan krvni pritisak….ko je dao tu smernicu ?
Nekoliko pojedinaca…lekara, specijalista  iz različitih oblasti I sigurno I pokoji farmacetski predstavnik uz beli izlazeći dim, trans I udar spiritualne vizije J su nakon zasedanja, izašli iz sobe I rekli…evo ovoliko treba da iznosi optimalan krvni pritisak čoveka J
…tek tako…seli, dogovorili se…odlučili…naredili…
Nikakva istraživanja, nauka, eksperimenti, praćenja, dokazivanja….ništa…ništa…
Sada obratite pažnju na sledeće…
1997god. Nacionalni komitet 6, na zasedanju je dao objavu kako optimalan krvni pritisak kod odraslih I dece treba da iznosi 120/80mmhg dok se hipertenzija dijagnostikuje kod pritiska većeg od 140/90mmhg
2004god. Nacionalni komitet 7, na zasedanju je dao novu objavu odnosno kako rizik od kardiovaskluarnih bolesti počinje od  115/75mmhg I duplira se sa svakim povećanjem od 20/10mmhg dok se prehipertenzija formuliše sa više od 120/80mmhg
Ujedno govore da rizik od kardiovaskularnih bolesti počinje sa normalnim pritiskom od 115/75mmhg koji se poveća za 20/10mmhg.
Kod svakog povećanja za 20/10mmhg rizik od kardiovaskularnih bolesti se udvostručuje a čak govore I ako sa 55g imate normalan pritisak, imate 90% veće šanse razvoj hipertenzije.
Naravno preporučuju I uključivanje dva ili tri medikamenta.
U vremenu od 7g dodate su dve nove kategorije, prehipertenzivno stanje, stadijum 2 , 3 I uključivanje 2 ili 3 medikamenta u cilju lečenja.
2014god Nacinalni komitet 8, na zasedanju daje novu objavu, odnosno sada je za osobe ispod 60g normalan pritisak 140/90mmh a osobama preko 60g normalan pritisak je 150/90mmhg
Možemo da primetimo, da ono što se pre toga smatralo hipertenzijom I slučaj za upotrebu dva I tri medikamenta, ovde se smatra normalnim pritiskom J
Da li su sve te osobe obaveštene da im lekovi nisu potrebni?...naravno da nisu J
Kao što I sami možete da vidite….ne ulivaju baš poverenje J
Šta u 2015g kažu naučnici?
Tvrde da se broj šlogova utrostručuje sa svakim pojedinačnim lekom za regulisanje pritiska.
Osobe koje uzimaju dva Ili tri leka su za 248% pod većim rizikom od srčanog udara od onih kojima je normalni sistolni manji od 120mmhg. Zaključak je isti I kada su u pitanju osobe kojima je pritisak veći a koje ne uzimaju nikakve lekove.
U prevodu, tvrde da ste pod mnogo većim rizikom ukoliko koristite lekove nego osobe sa visokim pritiskom a koje ga ne koriste!
Studije pokazuju, da osobe koje upotrebljavaju diuretike imaju višu stopu smrtnosti zbog vertikularne fibrilacije.
Diretici su vrlo opasni lekovi a studije pokazuju da je sa povećanom upotrebom diuretika porastao I broj smrtnih slučajevaa sve iz razloga što se pojačano gubi tečnost, povećava se količina plazme u krvi I krv postaje gušća.
Poslednjih decenija svedočimo porastu srčanih udara, demencije, raka…JER SE LEKOVIMA SMANJUJE SAMA FUNKCIJA KRVI !
Svi lekovi za pritisak  povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, bolesti bubrega, preranu smrt, rak, dijabetes I dr, jer smanjivanjem pritiska usporavamo rad
srca, smanjujemo dotok kiseonika I nutrijenata do tkiva I organa.
Naravno, ni dalje ne razmišljaju na način da nam sa godinama možda I treba viši pritisak da bi pravilno hranili mozak I snabdeli tkiva kiseonikom !
Možda ste primetili ili čuli da kada se pacijentu uključi lek za pritisak, nakog nekog vremena se stvori tolerancija I pritisak ponovo raste, lek ne deluje što vodi do uključivanja nekog drugog leka! To je iz razloga što telo prirodno teži da se adaptira I trudi se I dalje da diže pritisak kako bi krv obavila svoju funkciju…ono I dalje teži našem opstanku I održanju… J
Visok pritisak je ADAPTIVNA FIZIOLOGIJA TELA A NE PATOLGIJA!!!!
Ne možemo svi imati isti pritisak…nije prirodno I normalno da svi imamo isti pritisak!!!
Ne može se porediti neko ko vodi zdrav način života sa nekim ko je alkoholičar ili nekim ko je na steroidima ili nekim ko se hrani prerađenim proizvodima, ili nekim ko vodi stresan način života, nekim ko je gojazan, sa detetom, neko ko ima 20g sa onim ko je 40g itd.
Ukoliko pritisak raste sa godinama to je samo adaptacija tela na toksicnu sredinu I na deficit u hranljivim materijama.
Morate postati svesni, da kada ste preko 30g,40g,50g krv više nije toliko zdrava I veći pritisak nam samo govori da moramo da je učinimo zdravijom I promenimo svoje navike. Možda treba više da se hidriramo, hranimo zdravo I sl.
Ili  treba da regenerisemo oštećene arterije. Ili treba da smanjimo stresogene faktore u svom životu.
Visok krvni pritisak nije bolest koji zahteva lečenje kao što ni visok holesterol u telu nisu poremećaji koji zahtevaju upotrebu medikamenata!!!
Smatra se da je normalni krvni pritisak kada se broju godina doda broj 100. I to ima logike !
Da je visok pritisak problem….kada se zamislimo, onda ne bi smeli ni da vežbamo, zar ne?...jer tokom vežbanja se pritisak povećava!
Ne bi dozvoljavali deci da trčkaraju u parkovima jer pobogu, skočiće im pritisak J
Da li životinjama merimo pritisak?...da li je visok krvni pritisak postojao kroz našu dugu istoriju…da li se ikada on I merio !?
Da li bi priroda dozvolila popravku fiziologije hemijskom supstancom koju je stvorio čovek!?
Da li zaista mislite da smo toliko nesavršeno sklopljeni !?
Nas krvni pritisak je usko povezan sa disanjem a 15min dubokog disanja smanjuje pritisak podjednako kao I upotreba 2 medikamenta.
Pročistite krv, dišite duboko, hidrirajte se, hranite se zdravo, unosite omega 3 masnoće, poradite na očuvanju crevne flore I creva, uklonite stres, uklonite nezdrave masnoće iz ishrane, uklonite šećer iz ishrane, upotrebljavajte sveže pripremljenje sokove od povrća, vežbajte, radite jogu, meditirajte I zaboravite na zastrašujuće pokušaje manipulacije pojmovima poput bolesti zvane visok krvni pritisak I sl J






No comments:

Post a Comment