ISTINA
O HOLESTEROLU I ŽIVOTINJSKIM MASTIMA
Davne,
1953g je izneta hipoteza koja je tvrdila su holesterol I životinjske masti glavni
uzročnici kardiovaskularnih bolesti I okrenula našu ishranu I piramidu ishrane,
potpuno naglavačke.
Ova
hipoteza je nazvana najvećom naučnom prevarom 20og veka od strane mnogih naučnika
I eksperata.
Da
se na samom početku podsetimo da, hipoteza nije istina, to je samo ideja koja
mora biti dokazana! Da bi se hipoteza dokazala potrebno je vreme jer nauka ne
radi ništa na brzinu.
U
nijednu hipotezu se od kada je predložena nije uložilo toliko istraživanja kao
u ovu.
I
tako, sve dok se nauka bavila ovom hipotezom, vlade zapadnih zemalja su joj se
posvetile u
potpunosti.
Mediji su se priključili I propagirali tu hipotezu kao istinu I sve vrste velikih,komercijalnih
kompanija su se priključile tome. Farmaceutska industrija je počela da zarađuje
bilione na njoj kao I prehrambena, zdravstvena industrija I zapadne vlade.
Danas
je sa stopostotnom sigurnošću ta hipoteza dokazana pogrešnom !!!!!!
Ova
hipoteza je jedna velika greška !!!!
Ali
pošto su velike komercijalne mašine posvećene toj hipotezi, one rade vrlo
naporno kako se ne bi populaciji dozvolilo da sazna istinu. Naučnu činjenicu I
istinu koja je u međuvremenu otkrivena I dokazana I koja je poznata već 20ak
godina.
Šta
je ono što je nauka pokazala I dokazala kao istinito ?
1.
holesterol iz hrane I životinjske masnoće nemaju nikakvih dodirnih tačaka niti
ikakve veze sa nastankom srčanih bolesti
2.
nizak nivo holesterola u krvi je opasan
3.
osobe koje su konzumirale više holesterola I zasićenih masnoća su imale manju
stopu oboljevanja od svih bolesti
4.
visok nivo holesterola nije uzrok kardiovaskularnih bolesti niti ateroskleroze
5.
osobe sa višim nivoom holesterola u krvi su su imali zdraviji I duži životni
vek bez demencije, Alchajmera ili sličnih bolesti
Nizak nivo holesterola u krvi:
1.
Povećava rizik od
srčanih bolesti I moždanog udara
2.
Povezuje se sa rakom
3.
Povezuje se sa
agresijom, nasiljem I samoubistvom
4.
Povezuje se sa
Parkinsonovom bolešću
5.
Povezuje se sa
gubitkom pamćenja-Alchajmerova bolest
6.
Povezuje se sa
smanjenim imunitetom
7.
Poteškoćama u učenju
kod dece I odraslih
8.
Sa preranom smrću
Mozak je jedan vrlo masni organ kojeg čini 40% holesterola.
Mijelin koji predstavlja jednu vrstu izolacije jer pokriva svako nervno vlakno,
ćeliju nervnog sistema u mozgu, kičmenoj moždini, perifernom nervnom sistemu je
izgrađen od čak 60% holesterola a ostatak su zasićene masti.
Šta se desi kada stavite mozak na dijetu bez holesterola?
Izgladnjujete ga !!!!
U mozgu se konstantno odvijaju samoregenerišući procesi,
stare ćelije odumiru i nove ih zamenjuju a taj proces je vrlo aktivan.
Te nove bebi ćelije zahtevaju materijal od kojega će
nastati, zahtevaju materijal za izgradnju. Taj materijal čini holesterol,
zasićene masnoće, proteini, glukonutrijenti I dr. ali najveći procenat je
holesterol I zasićene masti.
Kada je holesterol u krvi nizak, mozak ne dobija dovoljno
gradivnog materijala za izgradnju I za pravilno funkcionisanje.
Osobe sa niskim nivoom holesterola u krvi imaju agresivnu
prirodu I nizak stepen samokontrole. Mozak koji nema dovoljno holesterola
dolazi u stanje gladovanja I osoba postaje besna, lako se iziritira,
isprovocira,lako napada I skloni je napadima I nasilnom ponašanju I kriminalu.
Parkinsonova bolest je poprimila epidemijski karakter koji
se poklapa sa pojavom upotrebe lekova za snižavanje holesterola.
Kao što smo napomenuli, mozak je vrlo masni organ koji
zahteva holesterol, a u slučaju da ga nema, ispoljiće simptome tog deficita.
Gubitak pamćenja je jedna od osnovnih nuspojava lekova za
snižavanje holesterola.
Da bi formiralo sećanje, moraju se stvoriti sinapse. Ćelije
mozga imaju duge ruke kako bi mogle komunicirati međusobno. Kada dve ruke dođu
dovoljno blizu jedne druge one moraju da se preklope, kao pri rukovanju, formiraju
sinapsu sa jedne I druge strane I spajaju se, preklapaju. Sinapse su većinom
sačinjene od holesterola I zasićenih masti. Holesterol iz krvi je jedini izvor
iz kojeg mozak dobija holesterol I ukoliko ga nema dovoljno, ne može da formira
sinapse. Kao rezultat toga osoba ne može da stvara sećanja a kratkoročna
memorija je ona koja strada. Osoba se seća detinjstva ali ne može da se seti
šta je doručkovala. Takođe, ovi ljudi nisu sposobni da nauče ništa novo.
Suočavamo se sa epidemijom Alchajmerove bolesti odnosno
gubitka pamćenja koja se takođe poklapa sa uptrebom lekova za snižavanje
holesterola.
Sledeća stavka je imunitet.
Naše imune ćelije su visokomasne ćelije. Veliki postotak
spoljašnje I unutrašnje membrane koja formira organele, je sačinjen od
holesterola I zasićenih masnoća. Ove ćelije žive vrlo kratko, samo nekoliko
dana a kada se odvija neka infekcija u telu, borba, mnoge od njih umiru. Tada,
koštana srž mora da radi vrlo naporno kako bi proizvela nove bebi ćelije, nove imune
ćelije.
Koštana srž je takođe visokomasni organ sačinjen od visokog
procenta holesterola koji takođe dolazi iz krvi.
Ukoliko je nivo holesterola u krvi nizak, koštana srž je u
stanju izgladnelosti I nije sposobna da proizvodi imune ćelije, krvne ćelije
niti druge.
Kao rezultat postajemo neotporni na infekcije, jer da bi se
borili protiv infekcije neophodan nam je LDL holesterol koji je imunom sistemu
neophodan u velikim količinama.
Majčino mleko sadrži veliki procenat holesterola. Ono čak
sadrži I enzim koji osigurava da se holesterol u bebinom digestivnom sistemu apsorbuje
u stopostotnoj količini jer čak nijedan njegov molekul ne sme da se izgubi.
Zašto?
Zato što bebine oči, mozak, koštana srž I drugi visokomasni
organi, zahtevaju visok nivo holesterola kako bi se mogli pravilno razviti.
Iz tog razloga, bebe koje nisu dojene I koje su hranjene
veštačkim formulama imaju niži stepen inteligencije, lošije pamćenje, problem u
ponašanju, imaju potrebe za nošenjem naočara I podložnije su infekcijama.
Osobe sa niskim nivoom holesterola u krvi su tri puta više
podložniji dobijanju infekcija, umiru mnogo češće od infekcija, imaju četiri
puta veću stopu obojevanja od side.
Šta holesterol radi u organizmu?
1. Vitalni
je deo svake ćelijske membrane u količini od 30-70% zavisnosti koje su ćelije u
pitanju a sama membrane čini 70% svake ćelije
2. Svi
hormone nadbubrežnih žlezda (one predstavljaju našu apoteku) su sačinjeni od
njega, svi gluko i mineralokortikoidi, kao i važni hormoni - testosteron, estrogen,
progesteron (koji nas inače štiti od raka), interferon (koji je takođe vrlo
važan u zaštiti od virusa, bakterija kao i u eliminaciji kancerogenih ćelija) itd,
svi oni nastaju od holesterola. One su odgovorne za našu sposobnost u borbi
protiv stresa jer svaki put kada smo izloženi nekom stresogenom faktoru, naša
krv je puna hormona stresa poput kortizola,adrenalina I drugih steroidnih
hormona koji su nastali od holesterola. Ukoliko nadbubrežne žlezde nemaju
dovoljno holesterola za proizvodnju ovih hormona, nemoguće je nositi se sa
stresom na pravilan način.
3. Mijelin
je sačinjen od njega. Kada počne da se gubi mijelin, razvija se multipla
skleroza kao I mentalni poremećaji.
4. Esencijalan
je za memoriju I učenje
5. Služi
za produkciju vitamina D, pod dejstvom sunčeve svetlosti holesterol se u koži
pretvara u vitamin D
6. Esencijalan
je za imunitet
7. Glavni
je sastojak žuči bez koje ne možemo da svarimo masti, apsorbujemo masti ni
vitamin topive u mastima A,D,E,K a koji su ključni za naš život.
Mi smo izgrađeni od holesterola I zasićenih masti !!!!
One su osnovni gradivni elemenat I neophodne su nam u tom
svakodnevnom procesu umiranja I rađanja naših ćelija u organizmu !!
Ukoliko imamo ovo u vidu, potpuno je zdravorazumski za
očekivati da će svako stanje poput upale, oksidacije, povrede ili bilo kakvog
stresa za telo, izazvati povećanje količine holesterola u krvi u cilju
proizvodnje navedenih hormona i popravljanja nastale štete.
Ukoliko smo izloženi suncu, imaćemo veći nivo holesterola u
krvi jer će on biti na putu prema koži gde će se sintetizovati u vitamin D.
Ukoliko imamo bilo kakvu povredu, ranu ili drugu trauma, ukoliko
smo imali operaciju, bili kod zubara, posekli se, nivo holesterola će u krvi
biti visok zbog potrebe tela da popravi nastalu štetu I zaleči se, jer nema
obnove bez holesterola.
LDL je upakovani oblik holesterola koji se kreće u krvi na putu
iz jetre do oštećenog mesta odnsno potrebnog mesta dok je HDL upakovani oblik
holesterola koji se vraća putem krvi nazad u jetru da bi se reciklirao.
U medicine to zovemo “loš” I “dobar” holesterol I ne postoji
veća besmislica poput te jer bi to bilo podjednako objašnjenju kako su
ambulanta kola koja idu po pacijenta iz bolnice “loša” a ona koja se vraćaju od
pacijenta do bolnice “dobra” ili obrnuto !!!!
Ne postoji dobar I loš holesterol !!!!
Postoje
dobre I loše masnoće !
Loše masnoće definitivno postoje ali to
nisu životinjske masti već jestiva biljna ulja kao I trans-masnoće ili
hidrogenizirana biljna ulja odnosno margarin, koje nalazimo u brzoj hrani,
pekarskim proizvodima i maltene svakom fabrički proizvedenom prehrambenom proizvodu.
One su štetne i vrlo opasne i ne postoje u prirodi.
Sa ovom plastikom naše telo nema pojma šta treba da radi I sa njom se bori
najbolje što ume.
Upravo ove masnoće su odgovorne za uništavanje
krvnih sudova. One povećavaju rizik od
kardiovaskularnih oboljenja jer uzrokuju sistemske upale u telu, sužavaju
arterije, povećavaju pritisak, troše srce koje mora mnogo više da radi kako bi
proguralo krv kroz takve sužene arterije i izazivaju jedan konstantan stres u
organizmu.
Njih bismo trebali široko izbegavati a na naše trpeze
vratiti dobro poznatu mast, maslac, jaja, masna mesa I ribu, iznutrice, i punomasne
mlečne proizvode iz domaće, lokalne proizvodnje.
To su namirnice sa kojima telo vrlo dobro zna šta treba da
radi i kako da ih iskoristi.
I bez obzira da li vam je holesterol u krvi visok ili nizak,
ne mešajte se u taj proces, ne dirajte ga. Taj nivo je onaj koji je lično vama
potreban I koji je merilo stanja onoga što se odigrava u vašem organizmu.
On je samo pokazatelj dešavanja a ne stanje koje zahteva
lečenje !!!!
Na kraju, bilo bi dobro da pokušamo da
se izdignemo iznad našeg kratkog ličnog životnog iskustva i probamo da
sagledamo malo širu sliku: kao vrsta, mi ljudi opstajali smo i kroz dobra i
kroz teška vremena, u potpunosti bez industrijskih proizvoda novog doba, i što
je važnije, bez i najmanje dileme o tome jesu li masnoće iz mesa ili jaja
korisne ili štetne po nas.
No comments:
Post a Comment