FERMENTISANO ULJE JETRE BAKALARA
Davne, 1953g je izneta hipoteza koja je tvrdila kako su holesterol i životinjske masnoće glavni uzročnici kardiovaskularnih bolesti. Od tog trenutka je naša ishrana a ujedno i piramida ishrane okrenute potpuno naglavačke.
Davne, 1953g je izneta hipoteza koja je tvrdila kako su holesterol i životinjske masnoće glavni uzročnici kardiovaskularnih bolesti. Od tog trenutka je naša ishrana a ujedno i piramida ishrane okrenute potpuno naglavačke.
Plasirane su nam dezinformacije o tome kako nam je kao vrsti
potreban ekspandirani pirinač za doručak kao i razne druge žitarice, ili laži
kako je hidrogenizovana mast (margarin) za nas zdravija od životinjske masti i
sl.
Ova hipoteza je nazvana najvećom naučnom prevarom 20og veka
od strane mnogih naučnika i eksperata i danas je sa stopostotnom sigurnošću ta
hipoteza dokazana pogrešnom !!!
Međutim, ishrana koja je propagirana poslednjih decenija je
ostavila traga i ujedno doprinela rastu raznih hroničnih nezaraznih bolesti
koje su poprimile epidemijski karakter.
Neophodno je shvatiti da su pojedine masnoće esencijalne i
životno važne za naš organizam i njegovo funkcionisanje.
Doktor Weston A. Price je 30ih godina prošlog veka
proputovao ceo svet istražujući “primitivne” narode i njihovu tradicionalnu ishranu pre nego što je ona došla
u dodir sa zapadnom industrijom. Zapazio je da su ti narodi stavljali poseban
akcenat na neke namirnice i nastojali su da ih prvenstveno konzumiraju trudnice
i deca. To su bile namirnice bogate
masnoćama životinjskog porekla: maslac krava koje se hrane ispašom, žumance
jajeta, ulje jetre bakalara, riblja jaja, fermentisana riba, školjke, iznutrice
i sl.
Dr. Weston Price je uočio da su sve te namirnice bile bogate
vitaminima A, D kao i esencijalnim masnim kiselinama EPA (eikosapentaenska
kiselina) i DHA (dokosapentaenska kiselina) a takođe i aktivatorom X odnosno vitaminom
K2.
Sve navedene materije su neophodne za rast i razvoj dece kao
i za sve normalne telesne funkcije organizma a njihov nedostatak vodi do raznih
poremećaja i bolesti.
Ovih sastojaka u biljnoj hrani nema. One se mogu naći samo u
koncentrovanim masnoćama životinjskog porekla i to isključivo životinja koje
žive i hrane se prirodno.
Fermentisano ulje jetre bakalara koje se dobija hladnim
postupkom i tradicionalnom fermentacijom, za razliku od običnog ulja jetre
bakalara je lakše svarljivije, bolje se apsorbuje i lakša je iskoristljivost
nutrijenata.
Sadrži više vitamine A i D, kao i žive i dragocene enzime koji se prilikom
industrijske proizvodnje i izloženosti toploti gube. Procesom destilacije se
prilikom klasične proizvodnje, gube vitamini A i D koji se tada, obično
nadomeste sintetičkim vitaminima.
Fermentacija ne samo da koncentriše nutrijiente već ih i
čini više bioiskoristljivijim.
Blue Ice fermentisano ulje jetre bakalara je veliki izvor
EPA i DHA masnih kiselina, vitamina A, D, E, Omega 3, 6, 7, i 9, kao i vitamina
K2.
Telo proizvodi DHA i EPA masne kiseline iz omega 3
linolenske kiseline.
EPA je važna karika u lancu masnih kiselina koje završavaju
kao prostaglandini, lokalizovani hormoni tkiva dok je DHA važna za pravilno
funkcionisanje mozga i nervnog sistema.
Osobe koje konzumiraju velike količine polinezasićenih ulja
naročito delimično hidrogenizovanih, osobe koje pate od različitih nutritivnih
deficita, koje imaju poremećenu funkciju pankreasa kao npr dijabetičari možda
neće biti u stanju da proizvedu EPA i DHA a samim tim će im i nedostajati važni
prostaglandini i važne masti za mozak osim ukoliko ne konzumiraju masne ribe
ili dodatak u vidu ulje jetre bakalara.
DHA je esencijalna u izgradnji mozga dok je EPA značajna za
samo funkcionisanje mozga.
U prošlosti su se ljudi hranili drugačije, konzumirali su
pravu hranu pa su samim tim i unosili dovoljno EPA i DHA iz ribe, mesa prirodno
hranjenih životinja i jaja a odnos omega 6 i 3 je bio pravilan odnosno 1:1.
Ali u drugoj polovini 20og veka značajno se povećala upotreba
biljnih ulja, margarina i žitarica pa je taj odnos danas 20:1.
Upravo je ta neravnoteža, uzrok horničnih inflamacije u
telu.
U prevodu, omegu 3 dobijamo iz hrane životinjskog porekla a
omegu 6 iz hrane biljnog porekla što znači da se EPA i DHA takođe nalaze samo u
hrani životinjskog porekla- plava riba, meso i jaja prirodno hranjenih
životinja.
Vitamin D je izuzetno važan za imuni sistem, za snagu
kostiju, razvoj mozga, metabolizam minerala, reproduktivno zdravlje, stvaranje
inzulina, funkciju mišića, za zdravlje pluća, za regulisanje hormona,
regulaciju rasta, za prevenciju raka, zaštitu od depresije i u prevenciji
kardiovasklularnih bolesti.
Veliki broj bolesti poput raka, dijabetesa, multiple skleroze,
depresije, neplodnosti i mnoge druge su uzrokovane njegovim nedostatkom.
Njegov nedostatak se takođe povezuje sa povećanim rizikom za
oboljevanje od autoimunih bolesti gde imuni sistem napada vlastito telo : multipla
skleroza, reumatoidni artritis, dijabetes tip I, psorijaza, upalni procesi u
crevima itd.
Holesterol je glavni gradivni element vitamina D i vitamin D
se ustvari proizvodi od holesterola u našoj koži kada se ona izloži suncu.
Naše zablude i strah od hrane bogate holesterolom i strah od
sunca, je doprinelo epidemiji deficita vitamin D.
Iako se vitamin D tretira kao vitamin, on se u organizmu
ponaša kao hormon kojeg može biti i previše. U tom slučaju se njegov višak
ispoljava simptomima koji su slični simptomima njegovog deficita odnosno krhkim
kostima. Iz tog razloga se ne preporučuje njegova suplementacija u vidu tableta
i tečnosti samog vitamin D tokom dužeg vremena. Taj vid unosa ne predstavlja
prirodni put kojim ga telo dobija i iz tog razloga se preporučuje upotreba
fermentisanog ulja jetre bakalara jer ono predstavlja prirodni način unosa
vitamina D.
Iako ga unosimo u vidu tableta ili tečnosti, ono nije suplement
već visokokoncentrovana hrana i izvor vitamin D i A.
Ulje jetre bakalara, sadrži vitamin A u svojem prirodnom
biodinamičkom obliku što je naročito važno kod osoba koje imaju digestivne probleme
a koje ne mogu da apsorbuju druge oblike ovog vitamina, koji se uglavnom nalazi
u suplementima.
Naša creva su jedna od najaktivnijih lokacija proizvodnje i
rasta ćelija, procesa koji zahteva dobru snabdevenost prirodnim vitaminom A.
Loše varenje uzrokuje deficit vitamin A a bolesti creva su simptom deficita
vitamina A.
Vitamin A je neophodan za metabolizam minerala i proteina,
imuni sistem, razvoj mozga, rast i reprodukciju, funkciju štitne žlezde, za
zdravlje očiju, kože i kostiju . Vrlo je značajan za trudnice i decu.
On se iscrpljuje stresom, infekcijama, teškim treninzima,
temperaturom, izlaganjem pesticidima i industrijskim hemikalijama ali i
prekomernom potrošnjom proteina u vidu krtog mesa, proteinskih praškova i sl.
Pogrešno je verovanje da telo može dobiti dovoljno vitamin A
iz biljne hrane ali karoteni nisu pravi vitamin A. Oni samo služe kao
prekursori koji se u tankom crevu pretvaraju u vitamin A.
Pojedine osobe ne pretvaraju učinkovito ove karotene u
vitamin A naročito odojčad ili oboleli od dijabetesa, oni koji imaju problem sa
štitnom ili neke crevne poremećaje.
Zbog toga je za optimalno zdravlje ljudima neophodna hrana
životinjskog porekla koja sadrži velike količine vitamin A.
Vitamin A može izazvati štetne efekte poput gubitka kostiju
ukoliko nema dovoljno vitamina D pa je zbog toga ulje jetre bakalara idealan
izbor unosa jer obezbeđuje oba vitamina u odgovarajućem odnosu.
Razvoj molekularne biologije tokom poslednjih nekoliko
decenija pokazalo je da vitamini A i D izvršavaju većinu svojih aktivnosti
vezivanjem za specifične receptore koji ih dovode u kontakt sa DNK unutar
jezgra ćelija u cilju izmene ekspresije/ izražavanja gena na način da vrše
njegovo uključivanje ili isključivanje.
Receptori ovih vitamina zajedno sa receptorima hormona
štitne žlezde, steroidnih i ostalih važnih signalnih molekule, deo su zajedničke
porodice nukleranih receptora koji međusobno komuniciraju.
Vitamin A je naročito uključen u ove interakcije. On, ne
samo da sprovodi sopstveno signaliziranje već i formira važno partnerstvo sa
većinom drugih nuklearnih hormona što im obezbeđuje izvršavanje sopstvenih
funkcija.
Nedavna istraživanja pokazuju da vitamin D može efikasno
kontrolisati ekspresiju gena samo u prisustvu vitamina A.
Vitamin A i D su prekursori nuklearnih hormona koji
predstavljaju molekule koji se vezuju za receptore, putuju u jezgro ćelija i vezuju
se za DNK specifičnih ciljnih gena gde kontrolišu njihovu ekspresiju.
U prevodu, oni omogućavaju ekspresiju gena koji nam
omogućavaju optimalno zdravlje.
Naučnici su identifikovali preko 2000 gena koji sprečavaju
nastanak raznih bolesti a koji se aktiviraju uz pomoć vitamina D.
Vitamin K2 igra važnu ulogu u rastu, u normalnoj reprodukciji,
razvoju zdravih kostiju i zuba, zaštiti od kalcifikacije i upale arterija,
stvaranju mijelina i kapacitetu učenja.
Ono što je važno napomenuti jeste neophodnost unosa sva tri vitamina
istovremeno zbog sinergijskog odnosa tj delovanja.
Iz tog razloga je važno da su životinje hranjene i da žive u
prirodnim uslovima jer samo tako će njihovo meso, mast, jaja, iznutrice
sadržati sva tri elementa u optimalnoj količini.
Obzirom na to da je u današnjem svetu gotovo nemoguće
dopreti do takvih životinja i njihovih proizvoda, preporučuje se upotreba
fermentisanog ulja jetre bakalara kao i maslačnog ulja kao izvora svih
navedenih nutrijenata.
Njihovom upotrebom, obezbedićemo našem organizmu sve uslove
za kvalitetan i dug život.
No comments:
Post a Comment