VEGETERIJANSTVO
Širom sveta postoji vrlo jak pokret promovisanja vegeterijanstva
kao zdravog načina ishrane, dok je istovremeno prisutno I mnogo dezinformacija
na tu temu.
Pa da malo porazgovaramo o toj tematici J
Razlozi vegeterijanstva:
1. nehumano tretiranje životinja u industrijskoj proizodnji
2. pogrešna pretpostavka da je to zdrav način života
3. iz emotivnih, religijskih I političkih uverenja
4. pojedini veruju da spasavaju planetu
Mnogi veruju da zdrav način ishrane podrazumeva unos voća I
povrća a izbegavanje mesa, ribe, mlečnih proizvoda I masnoća.
Takav model nam je nažalost serviran, kao I informacija kako
su životinjske masnoće opasne I štetne za dravlje.
U tekstu o holesterolu smo demantovali taj mit I kao što je
objašnjeno, ta tvrdnja nije istinita.
Prva greška I problem kod vegeterijanstva jeste što se
isključene namirnice životinjskog porekla zamene prerađenim ugljenim hidratima poput
muslija, pahuljica, raznih drugih žitarica I sl.
Takvav način ishrane nam pruža isključivo ugljene hidrate
koji izazivaju konstantno I preterano lučenje insulina. Kada se ta velika količina
glukoze nađe u krvi, pankreas dolazi u stanje uzbune I nekontrolisano otpušta
velike količine insulina da bi normalizova nivo glukoze.Vremenom, takvo stanje
vodi do insulinske rezistencije I mnogih drugih metaboličkih problema.
Drugi problem jeste što se pod uticajem one dezinformacije,
masnoće isključuju iz ishrane a naš imuni sistem, kao I drugi sistemi ne mogu
da funkcionišu bez unosa masnoća.
Sve je više lekara koji svedoče uništavanju zdravlja populacije
pod uticajem propagande o vegeterijanstvu.
Iza vegeterijanstva I veganstva ne postoji ozbiljna nauka…ne
postoje naučne potvrde o njihovoj koristi!!!!
Ono što jeste istraženo jeste činjenica da deca vegeterijanci
imaju kasniji razvoj polne zrelosti, zakasneli pubertet, anemiju, probleme sa
mišićima, razne poremećaje krvi, neurološke poremećaje I dr dok se kod odraslih
ono povezuje sa Parkinsonom, multiplom sklerozom I drugim poremećajima.
Da malo porazgovaramo o životu na planeti I kako je on
zamišljen odnosno osmišljen!
Sva energija na zemlji se reciklira, ništa se ne baca, ništa
se ne gubi.
Naši leševi se
pretvaraju u zemlju iz koje raste novi život u obliku biljaka. Biljke služe kao
hrana životinjama, one nama I tako u krug.
Sve na ovoj planeti ide u krug, sve jede sve, energija se
reciklira u različitom obliku I formi.
Nova energija na zemlju nam dolazi od Sunca, u vidu sunčeve
energije.
Da bi se ta energija primila, majka priroda je stvorila
biljke koje je obrađuju fotosintezom I pretvaraju u materiju.
Životinje biljojedi konzumiraju sunčevu energiju u formi
biljaka tako što se hrane njima.
Da bi te životinje iskoristile sunčevu energiju, majka
priroda im je podarila jedan vrlo specifičan digestivni sistem koji se zove
rumen I sastoji se iz 4 stomaka.
Rumen je pun mikroorganizama koje čine njenu crevnu floru I
oni su ti koji vrše varenje trave a ne krava!
Naučno je potvrđeno da nijedno živo biće na planeti ne može
da svari biljke osim mikroorganizama. Samo oni su u stanju da razgrade I svare
biljke!
Oni poseduju savršene mehanizme za fermentaciju ugljenih
hidrata, konvertovanje proteina u iskoristljivi oblik, pretvaranje ugljenih
hidata u masne kiseline kratkih lanaca itd.
Oko 70% ugljenih hidrata iz trave se u rumenu pretvara u
masne kisleine kratkih lanaca koje su tačnije zasićene masti.
U prevodu to znači, da krava I drugi preživari, živi na
ishrani koja je visokomasna!!!
Ovde je važno napomenuti da krava po ceo dan žvaće tu hranu,
smatra se da oko 2000 puta sažvaće jednu istu količinu trave, a ta hrana se
konstantno vraća u njena usta,gde je ona žvaće pa je vraća u rumen gde je
obrađuju mikroorganizmi I tako u krug.
To je slika jedne veličanstvene simbioze, jedne veze između
ta dva sveta u vidu mikroorganizama I te životinje.
Na taj način se kod preživara ,materija iz biljaka
posredstvom mikroorganizama iz rumena konvertuju u proteine, masti-većinom
zasićene I šećere a sve to uz pomoć preživanja.
Sledeća stavka u lancu ishrane su omnivori I predatori.
Oni konzumiraju sunčevu energiju u formi biljojeda.
Njih je takođe majka priroda snabdela specifičnim
digestivnim sistemom u cilju varenja biljojeda na adekvatan način.
Imaju mali stomak u kojem nema traga mikroorganizmima jer se
u njemu proizvodi želudačna kislina I pepsin, koji mogu da razgrade isključivo
meso, ribu, mleko I jaja.
Želudačna kislina I pepsin su jedino sposobne da razgrade
odnosno svare samo meso, ribu, mleko I jaja!!!!
Takav je ujedno I naš digestivni sistem…isti kao kod
predatora.
Majka priroda je takav digestivni sistem odredila za nas
!!!!!
Kada jedemo biljnu hranu, ona se u našem stomaku NE razgrađuje,
ni u jednom stepenu….ona sedi tamo I čeka. Biljna hrana se delimično razgradi u
ustima ukoliko je žvaćemo na pravilan način pa se pod uticajem pljuvačke neki
deo ogljenih hidrata razgradi.
Za razliku od biljne hrane koja se zadrži u stomaku-želucu,
meso, riba, jaja I mleko se počinju razgrađivati u želucu.
Zatim se ta hrana spušta u tanko crevo gde se luče
pankreatični enzimi I žuč I proces se ovde završava u slučaju mesa, ribe, jaja
I mleka.
I to je ono što se apsorbuje u našem završnom delu tankog
creva-ileumu kroz obradu pankreatičnim enzimima I žuči. U tom delu se apsorbuje
samo ono što se razgradilo u želucu I gornjem delu tankog creva.
Naša tela su vrlo velika, teška…posedujemo teške mišiće,
težak skelet, težak mozak, srce, jetru, pluća a ti organi se konstantno
obnavljaju.
Za njihovo obnavljanje, oni zahtevaju mnogo gradivnog
materijala koji čini 50% vode I 50% proteina I masti.
Da bi održali našu fiziologiju, neophodni su nam ti gradivni blokovi a njih dobijamo
isključivo putem namirnica životinjskog porekla!!!
To je hrana koja nas hrani, izgrađuje I održava našu fizičku
konstrukciju kao I samoregulaciju I samoobnovu.
Jedino se ta vrsta hrane može na adekvatan način razgraditi
I apsorbovati!!!
Šta se, sa druge strane, desi sa onom biljnom hranom koju
smo pojeli ?
Ona se spušta u tanko crevo gde se apsorbuju neki sokovi,
vitamin C možda vitamin K1 I drugi vitamini, neki kofaktori I fitonutrijenti, minerali,
elementi u tragovima ali jezgro biljke, skrob I vlakna su nesvarljivi za
ljudski digestivni trakt.
Nesvarljive su I niko ne može da ih razgradi na ovoj planeti
osim mikroorganizama.
Samo mikroorganizmi imaju sposobnost da razgrade skrob I
vlakna!!!!
Debelo crevo je ekvivalnetno rumenu biljojeda jer tamo se
nalaze naši mikroorganizmi, naša crevna flora.
Oni će da rade na tom skrobu I vlaknima iz biljke, delimično
će ga razgraditi, delimično svariti, 70% ugljenih hidrata će se konvertovati u
masne kisline kratkih lanaca….slika onoga što se dešava u našem debelom crevu
je slično onome što se dešava u rumenu preživara.
Vrlo slično ali sa
jednom bitnom razlikom…rumen se kod preživara nalazi na samom početku
digestivnog trakta I sve apsorbujuće površine se nalaze ispod a samim tim sve
što se razgradi u rumenu se nakon toga I apsorbuje.
U ljudskom telu, rumen se nalazi na kraju digestivnog
trakta…u debelom crevu, mestu gde je već suviše kasno da se išta apsorbuje.!!!!
Nešto se ipak apsorbuje poput vode, masnih kiselina kratkih
lanaca, vitamin B grupe, vitamin K2 ali NE proteini I masti koji su neophodni
za izgradnju našeg tela !!!!
Namirnice životinjskog porekla su:
1.gradivni materijal našeg tela.
Sve tradicionalne zajednice su znale ovu činjenicu I ulagale
dodatni napor kako bi ulovile ribu, meso, pronašle jaja dok su biljke
konzumirale samo kada bi ostale bez svog osnovnog izvora hrane.
2.obezbeđuju nam proteine adekvatnog kvaliteta.
Životinjski proteini imaju sličnu strukturu aminokiselina
kao I ljudski proteini.
3.obezbeđuju nam masnoće adekvatnog kvaliteta.
Takođe, kada se analizira hemijski sastav naših masnoća I
masnoća iz mesa, sličnost je vrlo velika.
Masnoće su takođe naš osnovno gradivni materijal.
Naše srce sedi u debelom masnom sloju zasićenih masti….to je
njegov depo-zaliha energije.Srce koristi za dobijanje energije masti, koristi
energiju iz masti u kojoj sedi, u kojoj se nalazi.
Bubrezi, nadbubrežne zleze takođe sede u debelom sloju
zasićene masnoće kao I svi drugi organi…oni su okružćeni slojem masti koja
predstvalja njihove lične zalihe energije.
4.snabdevaju nas vitaminima, mineralima u adekvatnoj
biohemijskoj formi potrebnoj za nas
Izloženi smo dezinformaciji da nam svi potrebni vitamin I
minerali dolaze iz namirnica biljnog porekla. To nije tačno. Svi vitamini I
minerali nam dolaze iz namirnica životinjskog porekla!!!!
5. to je hrana koju najlakše varimo, jer imamo digestivni sistem
predatora
6. oni izgrađuju I održavaju fizičku strukturu I funkciju
ljudskog tela
7. esencijalne su za regeneraciju ćelija I lečenje
Da razmotrimo sada biljke…
1.sadrže neadekvatne proteine za ljudsko telo
Sastav aminokiselina u njigovim proteinima je pogrešan za
ljudsko telo…jedne aminokiseline su u deficitu dok drugih ima previse. Njihova
proporcija je jednostavno neadekvatna za nas , a one su za naše telo
esencijalne.
2. nesvarljive su za ljudsko telo
Biljni proteini su u potpunosti nesvarljivi za ljudsko telo
I oštećuju digestivni sistem. Jedan od takvih primera je gluten ali ni proteini
pirinča I drugih žitarica se ne razlikuju.Svi ti proteini oštećuju digestivni sistem,
imuni sistem, kolagen I dr.
3. Biljke imaju pogrešne masnoće za ljudsko telo, previše
omega 6 masnih kiselina
Ali ono što nam one
daju jeste čišćenje organizma !!!!
One sadrže moćna
sredstva koja nas čiste…polifenole, detoksikante, salicilate, vitamine, minerale,
oksidante, antioksidante I mnoge druge supstance koje još nisu istražene.
One ne hrane telo na nijedan način ali mu pomažu da ostane
čisto iznutra !!!!
Za nas je podjednako važno da budemo dobro nahranjeni ali I
prikladno očišćeni I čisti. Zbog toga kombinujemo namirnice životinjskog I
biljnog porekla.
Tradicionalni narodi su kroz iskustvo, znali da su biljke
nesvarljive I zbog toga su pokušavali da ih učine malo svarljivijim I
hranljivijim jer u mnogim slučajevima nisu imali pristup namirnicama
životinjskog porekla.
Procesi poput fermentacije,topljenja I kuvanja ih čine
svarljivijim za naš organizam.
Biljke većinom sadrže ugljene hidrate koji tokom procesa
kuvanja postaju svarljiviji I lakše se apsorbuju.
Danas, prehrambena industrija obavlja tu ulogu predigestije
za nas pomoću raznih hemijskih sredstava. Kada pojedemo takvu hranu, ona se u
potpunosti I trenutno vari, apsorbuje I izaziva metaboličke smetnje. Takva
hrana je uzrok epidemije gojaznosti, dijabetesa,
kardiovaskularnih bolesti, raka, autoimunih bolesti I hroničnih inflamatornih
bolesti….sve pahuljice, musliji, sendviči, peciva I slični proizvodi.
Sirove biljke su moćni čistači organizma ali one nas ne
hrane!
Kuvanjem se smanjuje moć čišćenja biljaka.
Sada kada smo razjasnili šta su namirnice životinjskog I
biljnog porekla I za šta služe, da razmislimo malo o sledećem…
Dokazano je da bi čovek ukoliko bi konzumirao samo namirnice
životinjskog porekla, opstao bez problem, dok sa druge strane, kada bi se
hranio samo biljnim namirnicama, to ne bi bio slučaj.
Vegeterijanizam nije dijeta… to je oblik izgladnjivanja!!!
Izgladnjivanje u cilju čišćenja organizma, pristup koji
primenjuju I hinduistički hodočasnici kada poste na isključivo biljnoj hrani u
cilju spiritualnog uzdizanja.
Zbog toga se na početku svake vegeterijanske ishrane, osoba
I oseća odlično, bistro, puna je energij. Iz razloga što se očistila od
toksina.
Ali, u jednom trenutku kada je telo završilo sa procesom
čišćenja, ono daje signal da je gladno I poželećemo da pojedemo neko meso, sir,
jaje ili sl.
Ukoliko osoba zanemari ovaj signal, telo upada u stanje gladovanja
I počinje da vari svoje sopstvena tkiva da bi nahranilo mozak, srce, pluća,
bubrege I druge organe.
Vremenom ovi ljudi razvijaju razne mentalne poremećaje.
Trudnice i mala deca ne bi nikako smela da primenjuju vegeterijanstvo
odnosno formu izgladnjivanja.
Vegeterijanstvo u formi gde se upotrebljavaju jaja I mlečni
proizvodi kao I velike količine zdravih životinjskih masti I prirodnih
namirnica poput fermentisanih jeste zdraviji način vegeterijanstva.
Svako od nas je individua za sebe, I svako treba da sluša
signale koje mu sopstveno telo šalje I na osnovu toga da odredi količinu
namirnica biljnog I životinjskog porekla.
Zaključak…
Primenjivanje vegeterijanstva u cilju održanja zdravog stila
života I sopstvenog blagostanja je pogrešan put. Vegeterijasntvo nas neće
učiniti niti održati zdravima !!!!
Da se pozabavimo sada tom propagandom kako se uzgajanjem
životinja uništava svet, uništava tlo I sl.
Komercijalna agrikultura (prvenstveno se misli na giganta
Monsanta), govori kako je teško proizvesti dovoljno mesa, mleka I jaja za svetsku
populaciju.
Jedini način ispunjenja tog uslova, jeste onaj pakleni I
nehumani uzgoj životinja kakav gledamo u dokumentarcima. To jeste vrlo surov
način ali nažalost, jedini koji donosi profit.
Industrijska proizvodnja mesa, jaja I mleka jeste teška, skupa
I štetna.
Dok sa druge strane, to nije slučaj sa biljkama jer one mogu
ispuniti te uslove. Naravno, uzgoj biljaka jeste mnogo jednostavnija priča uz podrazumevane
tone hemikalija (Monsanto) koje uništavaju zemlju.
Sva ta priča služi I ima za cilj, da se stanovništvo masovno
prebaci na biljnu ishranu I tako potroši veliku količinu proizvedene biljne
hrane. Postoji podatak, da je već u ovom momentu nadmašena proizvodna biljne
hrane…treba taj višak neko I da utroši, ne J
Sasvim je druga priča u lokalnoj organskoj proizvodnji gde
uzgoj biljaka zadaje prave glavobolje, dok je sa druge strane uzgoj životinja
mnogo lakši.
Da ne zalazimo duboko sada u ovu tematiku…sva propaganda o
neophodnosti vegeterijanstva dolazi od velikih komercijalnih giganata u
agrokulturi.
Jer, samo industrijska agrokultura može proizvesti dovoljno
biljne hrane da ispuni potrebe vegeterijanske populacije.
Većina vegeterijanaca živi u gradovima I kupuje svoju hranu
u prodavnicama…retko ko od njih je sama uzgaja.
Imajući sve to u vidu, svako ko se opredelio za
vegeterijanstvo nakon gledanja nekog dokumentarca o surovosti uzgoja
industrijskog mesa…pao je u zamku I pružio im je tačno ono što su I želeli…potrošača njihovih proizvoda J
Adekvatan odgovor na tu tematiku bi bio pronalaženje neke
pozitivnije, korisnije I zdravije varijante poput kupovine životinjskih
namirnica sa neke organske, biodinamičke farme gde se životinje uzgajaju na
prirodan način I sa mnogo ljubavi I brige.
Jer da se podsetimo na kraju, rešenje nije u vegeterijanstvu
već u ishrani za koju smo prirodno namenjeni I stvoreni !
…namirnice životinjskog porekla nas hrane dok su biljke one
koje nas čiste !!!!
No comments:
Post a Comment