Monday, January 15, 2018

VEGETERIJANSTVO
Širom sveta postoji vrlo jak pokret promovisanja vegeterijanstva kao zdravog načina ishrane, dok je istovremeno prisutno I mnogo dezinformacija na tu temu.
Pa da malo porazgovaramo o toj tematici J
Razlozi vegeterijanstva:
1. nehumano tretiranje životinja u industrijskoj proizodnji
2. pogrešna pretpostavka da je to zdrav način života
3. iz emotivnih, religijskih I političkih uverenja
4. pojedini veruju da spasavaju planetu
Mnogi veruju da zdrav način ishrane podrazumeva unos voća I povrća a izbegavanje mesa, ribe, mlečnih proizvoda I masnoća.
Takav model nam je nažalost serviran, kao I informacija kako su životinjske masnoće opasne I štetne za dravlje.
U tekstu o holesterolu smo demantovali taj mit I kao što je objašnjeno, ta tvrdnja nije istinita.
Prva greška I problem kod vegeterijanstva jeste što se isključene namirnice životinjskog porekla zamene prerađenim ugljenim hidratima poput muslija, pahuljica, raznih drugih žitarica I sl.
Takvav način ishrane nam pruža isključivo ugljene hidrate koji izazivaju konstantno I preterano lučenje insulina. Kada se ta velika količina glukoze nađe u krvi, pankreas dolazi u stanje uzbune I nekontrolisano otpušta velike količine insulina da bi normalizova nivo glukoze.Vremenom, takvo stanje vodi do insulinske rezistencije I mnogih drugih metaboličkih problema.
Drugi problem jeste što se pod uticajem one dezinformacije, masnoće isključuju iz ishrane a naš imuni sistem, kao I drugi sistemi ne mogu da funkcionišu bez unosa masnoća.
Sve je više lekara koji svedoče uništavanju zdravlja populacije pod uticajem propagande o vegeterijanstvu.
Iza vegeterijanstva I veganstva ne postoji ozbiljna nauka…ne postoje naučne potvrde o njihovoj koristi!!!!
Ono što jeste istraženo jeste činjenica da deca vegeterijanci imaju kasniji razvoj polne zrelosti, zakasneli pubertet, anemiju, probleme sa mišićima, razne poremećaje krvi, neurološke poremećaje I dr dok se kod odraslih ono povezuje sa Parkinsonom, multiplom sklerozom I drugim poremećajima.
Da malo porazgovaramo o životu na planeti I kako je on zamišljen odnosno osmišljen!
Sva energija na zemlji se reciklira, ništa se ne baca, ništa se ne gubi.
Naši leševi  se pretvaraju u zemlju iz koje raste novi život u obliku biljaka. Biljke služe kao hrana životinjama, one nama I tako u krug.
Sve na ovoj planeti ide u krug, sve jede sve, energija se reciklira u različitom obliku I formi.
Nova energija na zemlju nam dolazi od Sunca, u vidu sunčeve energije.
Da bi se ta energija primila, majka priroda je stvorila biljke koje je obrađuju fotosintezom I pretvaraju u materiju.
Životinje biljojedi konzumiraju sunčevu energiju u formi biljaka tako što se hrane njima.
Da bi te životinje iskoristile sunčevu energiju, majka priroda im je podarila jedan vrlo specifičan digestivni sistem koji se zove rumen I sastoji se iz 4 stomaka.
Rumen je pun mikroorganizama koje čine njenu crevnu floru I oni su ti koji vrše varenje trave a ne krava!
Naučno je potvrđeno da nijedno živo biće na planeti ne može da svari biljke osim mikroorganizama. Samo oni su u stanju da razgrade I svare biljke!
Oni poseduju savršene mehanizme za fermentaciju ugljenih hidrata, konvertovanje proteina u iskoristljivi oblik, pretvaranje ugljenih hidata u masne kiseline kratkih lanaca itd.
Oko 70% ugljenih hidrata iz trave se u rumenu pretvara u masne kisleine kratkih lanaca koje su tačnije zasićene masti.
U prevodu to znači, da krava I drugi preživari, živi na ishrani koja je visokomasna!!!
Ovde je važno napomenuti da krava po ceo dan žvaće tu hranu, smatra se da oko 2000 puta sažvaće jednu istu količinu trave, a ta hrana se konstantno vraća u njena usta,gde je ona žvaće pa je vraća u rumen gde je obrađuju mikroorganizmi I tako u krug.
To je slika jedne veličanstvene simbioze, jedne veze između ta dva sveta u vidu mikroorganizama I te životinje.
Na taj način se kod preživara ,materija iz biljaka posredstvom mikroorganizama iz rumena konvertuju u proteine, masti-većinom zasićene I šećere a sve to uz pomoć preživanja.
Sledeća stavka u lancu ishrane su omnivori I predatori.
Oni konzumiraju sunčevu energiju u formi biljojeda.
Njih je takođe majka priroda snabdela specifičnim digestivnim sistemom u cilju varenja biljojeda na adekvatan način.
Imaju mali stomak u kojem nema traga mikroorganizmima jer se u njemu proizvodi želudačna kislina I pepsin, koji mogu da razgrade isključivo meso, ribu, mleko I jaja.
Želudačna kislina I pepsin su jedino sposobne da razgrade odnosno svare samo meso, ribu, mleko I jaja!!!!
Takav je ujedno I naš digestivni sistem…isti kao kod predatora.
Majka priroda je takav digestivni sistem odredila za nas !!!!!
Kada jedemo biljnu hranu, ona se u našem stomaku NE razgrađuje, ni u jednom stepenu….ona sedi tamo I čeka. Biljna hrana se delimično razgradi u ustima ukoliko je žvaćemo na pravilan način pa se pod uticajem pljuvačke neki deo ogljenih hidrata razgradi.
Za razliku od biljne hrane koja se zadrži u stomaku-želucu, meso, riba, jaja I mleko se počinju razgrađivati u želucu.
Zatim se ta hrana spušta u tanko crevo gde se luče pankreatični enzimi I žuč I proces se ovde završava u slučaju mesa, ribe, jaja I mleka.
I to je ono što se apsorbuje u našem završnom delu tankog creva-ileumu kroz obradu pankreatičnim enzimima I žuči. U tom delu se apsorbuje samo ono što se razgradilo u želucu I gornjem delu tankog creva.
Naša tela su vrlo velika, teška…posedujemo teške mišiće, težak skelet, težak mozak, srce, jetru, pluća a ti organi se konstantno obnavljaju.
Za njihovo obnavljanje, oni zahtevaju mnogo gradivnog materijala koji čini 50% vode I 50% proteina I masti.
Da bi održali našu fiziologiju, neophodni su  nam ti gradivni blokovi a njih dobijamo isključivo putem namirnica životinjskog porekla!!!
To je hrana koja nas hrani, izgrađuje I održava našu fizičku konstrukciju kao I samoregulaciju I samoobnovu.
Jedino se ta vrsta hrane može na adekvatan način razgraditi I apsorbovati!!!
Šta se, sa druge strane, desi sa onom biljnom hranom koju smo pojeli ?
Ona se spušta u tanko crevo gde se apsorbuju neki sokovi, vitamin C možda vitamin K1 I drugi vitamini, neki kofaktori I fitonutrijenti, minerali, elementi u tragovima ali jezgro biljke, skrob I vlakna su nesvarljivi za ljudski digestivni trakt.
Nesvarljive su I niko ne može da ih razgradi na ovoj planeti osim mikroorganizama.
Samo mikroorganizmi imaju sposobnost da razgrade skrob I vlakna!!!!
Debelo crevo je ekvivalnetno rumenu biljojeda jer tamo se nalaze naši mikroorganizmi, naša crevna flora.
Oni će da rade na tom skrobu I vlaknima iz biljke, delimično će ga razgraditi, delimično svariti, 70% ugljenih hidrata će se konvertovati u masne kisline kratkih lanaca….slika onoga što se dešava u našem debelom crevu je slično onome što se dešava u rumenu preživara.
Vrlo slično ali sa jednom bitnom razlikom…rumen se kod preživara nalazi na samom početku digestivnog trakta I sve apsorbujuće površine se nalaze ispod a samim tim sve što se razgradi u rumenu se nakon toga I apsorbuje.
U ljudskom telu, rumen se nalazi na kraju digestivnog trakta…u debelom crevu, mestu gde je već suviše kasno da se išta apsorbuje.!!!!
Nešto se ipak apsorbuje poput vode, masnih kiselina kratkih lanaca, vitamin B grupe, vitamin K2 ali NE proteini I masti koji su neophodni za izgradnju našeg tela !!!!
Namirnice životinjskog porekla su:
1.gradivni materijal našeg tela.
Sve tradicionalne zajednice su znale ovu činjenicu I ulagale dodatni napor kako bi ulovile ribu, meso, pronašle jaja dok su biljke konzumirale samo kada bi ostale bez svog osnovnog izvora hrane.
2.obezbeđuju nam proteine adekvatnog kvaliteta.
Životinjski proteini imaju sličnu strukturu aminokiselina kao I ljudski proteini.
3.obezbeđuju nam masnoće adekvatnog kvaliteta.
Takođe, kada se analizira hemijski sastav naših masnoća I masnoća iz mesa, sličnost je vrlo velika.
Masnoće su takođe naš osnovno gradivni materijal.
Naše srce sedi u debelom masnom sloju zasićenih masti….to je njegov depo-zaliha energije.Srce koristi za dobijanje energije masti, koristi energiju iz masti u kojoj sedi, u kojoj se nalazi.
Bubrezi, nadbubrežne zleze takođe sede u debelom sloju zasićene masnoće kao I svi drugi organi…oni su okružćeni slojem masti koja predstvalja njihove lične zalihe energije.
4.snabdevaju nas vitaminima, mineralima u adekvatnoj biohemijskoj formi potrebnoj za nas
Izloženi smo dezinformaciji da nam svi potrebni vitamin I minerali dolaze iz namirnica biljnog porekla. To nije tačno. Svi vitamini I minerali nam dolaze iz namirnica životinjskog porekla!!!!
5. to je hrana koju najlakše varimo, jer imamo digestivni sistem predatora
6. oni izgrađuju I održavaju fizičku strukturu I funkciju ljudskog tela
7. esencijalne su za regeneraciju ćelija I lečenje
Da razmotrimo sada biljke…
1.sadrže neadekvatne proteine za ljudsko telo
Sastav aminokiselina u njigovim proteinima je pogrešan za ljudsko telo…jedne aminokiseline su u deficitu dok drugih ima previse. Njihova proporcija je jednostavno neadekvatna za nas , a one su za naše telo esencijalne.
2. nesvarljive su za ljudsko telo
Biljni proteini su u potpunosti nesvarljivi za ljudsko telo I oštećuju digestivni sistem. Jedan od takvih primera je gluten ali ni proteini pirinča I drugih žitarica se ne razlikuju.Svi ti proteini oštećuju digestivni sistem, imuni sistem, kolagen I dr.
3. Biljke imaju pogrešne masnoće za ljudsko telo, previše omega 6 masnih kiselina
Ali ono što nam one daju jeste čišćenje organizma !!!!
One sadrže moćna  sredstva koja nas čiste…polifenole, detoksikante, salicilate, vitamine, minerale, oksidante, antioksidante I mnoge druge supstance koje još nisu istražene.
One ne hrane telo na nijedan način ali mu pomažu da ostane čisto iznutra !!!!
Za nas je podjednako važno da budemo dobro nahranjeni ali I prikladno očišćeni I čisti. Zbog toga kombinujemo namirnice životinjskog I biljnog porekla.
Tradicionalni narodi su kroz iskustvo, znali da su biljke nesvarljive I zbog toga su pokušavali da ih učine malo svarljivijim I hranljivijim jer u mnogim slučajevima nisu imali pristup namirnicama životinjskog porekla.
Procesi poput fermentacije,topljenja I kuvanja ih čine svarljivijim za naš organizam.
Biljke većinom sadrže ugljene hidrate koji tokom procesa kuvanja postaju svarljiviji I lakše se apsorbuju.
Danas, prehrambena industrija obavlja tu ulogu predigestije za nas pomoću raznih hemijskih sredstava. Kada pojedemo takvu hranu, ona se u potpunosti I trenutno vari, apsorbuje I izaziva metaboličke smetnje. Takva hrana  je uzrok epidemije gojaznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, raka, autoimunih bolesti I hroničnih inflamatornih bolesti….sve pahuljice, musliji, sendviči, peciva I slični proizvodi.
Sirove biljke su moćni čistači organizma ali one nas ne hrane!
Kuvanjem se smanjuje moć čišćenja biljaka.
Sada kada smo razjasnili šta su namirnice životinjskog I biljnog porekla I za šta služe, da razmislimo malo o sledećem…
Dokazano je da bi čovek ukoliko bi konzumirao samo namirnice životinjskog porekla, opstao bez problem, dok sa druge strane, kada bi se hranio samo biljnim namirnicama, to ne bi bio slučaj.
Vegeterijanizam nije dijeta… to je oblik izgladnjivanja!!!
Izgladnjivanje u cilju čišćenja organizma, pristup koji primenjuju I hinduistički hodočasnici kada poste na isključivo biljnoj hrani u cilju spiritualnog uzdizanja.
Zbog toga se na početku svake vegeterijanske ishrane, osoba I oseća odlično, bistro, puna je energij. Iz razloga što se očistila od toksina.
Ali, u jednom trenutku kada je telo završilo sa procesom čišćenja, ono daje signal da je gladno I poželećemo da pojedemo neko meso, sir, jaje ili sl.
Ukoliko osoba zanemari ovaj signal, telo upada u stanje gladovanja I počinje da vari svoje sopstvena tkiva da bi nahranilo mozak, srce, pluća, bubrege I druge organe.
Vremenom ovi ljudi razvijaju razne mentalne poremećaje.
Trudnice i mala deca ne bi nikako smela da primenjuju vegeterijanstvo odnosno formu izgladnjivanja.
Vegeterijanstvo u formi gde se upotrebljavaju jaja I mlečni proizvodi kao I velike količine zdravih životinjskih masti I prirodnih namirnica poput fermentisanih jeste zdraviji način vegeterijanstva.
Svako od nas je individua za sebe, I svako treba da sluša signale koje mu sopstveno telo šalje I na osnovu toga da odredi količinu namirnica biljnog I životinjskog porekla.
Zaključak…
Primenjivanje vegeterijanstva u cilju održanja zdravog stila života I sopstvenog blagostanja je pogrešan put. Vegeterijasntvo nas neće učiniti niti održati zdravima !!!!
Da se pozabavimo sada tom propagandom kako se uzgajanjem životinja uništava svet, uništava tlo I sl.
Komercijalna agrikultura (prvenstveno se misli na giganta Monsanta), govori kako je teško proizvesti dovoljno mesa, mleka I jaja za svetsku populaciju.
Jedini način ispunjenja tog uslova, jeste onaj pakleni I nehumani uzgoj životinja kakav gledamo u dokumentarcima. To jeste vrlo surov način ali nažalost, jedini koji donosi profit.
Industrijska proizvodnja mesa, jaja I mleka jeste teška, skupa I štetna.
Dok sa druge strane, to nije slučaj sa biljkama jer one mogu ispuniti te uslove. Naravno, uzgoj biljaka jeste mnogo jednostavnija priča uz podrazumevane tone hemikalija (Monsanto) koje uništavaju zemlju.
Sva ta priča služi I ima za cilj, da se stanovništvo masovno prebaci na biljnu ishranu I tako potroši veliku količinu proizvedene biljne hrane. Postoji podatak, da je već u ovom momentu nadmašena proizvodna biljne hrane…treba taj višak neko I da utroši, ne J
Sasvim je druga priča u lokalnoj organskoj proizvodnji gde uzgoj biljaka zadaje prave glavobolje, dok je sa druge strane uzgoj životinja mnogo lakši.
Da ne zalazimo duboko sada u ovu tematiku…sva propaganda o neophodnosti vegeterijanstva dolazi od velikih komercijalnih giganata u agrokulturi.
Jer, samo industrijska agrokultura može proizvesti dovoljno biljne hrane da ispuni potrebe vegeterijanske populacije.
Većina vegeterijanaca živi u gradovima I kupuje svoju hranu u prodavnicama…retko ko od njih je sama uzgaja.
Imajući sve to u vidu, svako ko se opredelio za vegeterijanstvo nakon gledanja nekog dokumentarca o surovosti uzgoja industrijskog mesa…pao je u zamku I pružio im je tačno ono što su  I želeli…potrošača njihovih proizvoda J
Adekvatan odgovor na tu tematiku bi bio pronalaženje neke pozitivnije, korisnije I zdravije varijante poput kupovine životinjskih namirnica sa neke organske, biodinamičke farme gde se životinje uzgajaju na prirodan način I sa mnogo ljubavi I brige.
Jer da se podsetimo na kraju, rešenje nije u vegeterijanstvu već u ishrani za koju smo prirodno namenjeni I stvoreni !
…namirnice životinjskog porekla nas hrane dok su biljke one koje nas čiste !!!!

















No comments:

Post a Comment