KETOGENA DIJETA…pogled iz drugog ugla !
Da li ste znali da je Švedska prva i jedina zemlja koja je
razvila nacionalne smernice u ishrani koje odbacuju popularnu ishranu sa
velikim unosom ugljenih hidrata a smanjenim unosom masti, u korist ishrane sa
smanjenim unosom ugljenih hidrata a povećanim unosom masnoća.
Promena smernica je nastala kao rezultat mnogih naučnih
istraživanja, sa celih 16000 urađenih naučnih radova.
U prevodu…ukoliko ste zdravi, a naročito ukoliko ste
gojazni, imate insulinsku rezistenciju, predijabetes, dijabetes, povišen nivo
masnoća u krvi ili sl…konvencionalna medicina vam nalaže I zahteva da se
hranite po principu Low carb hight fat ishrane
odnosno po principu, malo ugljenih hidata a mnogo masnoća !!!!
Tokom poslednjih nekoliko decenija, upornim radom pojedinih
naučnika, došlo se do zaključka da su ugljeni hidrati mnogo više od goriva… oni
su moćan regulator metabolizma !
Tačnije, oni kontrolišu način kako telo sagoreva mast
odnosno kako telo reguliše metabolizam masti !
Naime, kada jedemo ugljene hidrate, iz razloga što ih ne
skladištimo u nekoj impresivnoj količini,nešto malo kao glikogen, mi moramo na
neki način da ih se otarasimo a to radimo tako što ih sagorevamo kao gorivo.
I dok pojedine osobe taj proces obavljaju bez ikakvih
problema, drugima to baš I ne ide tako lako od ruke.
Kod njih se javljaju problemi, iz razloga što oni ugljene
hidrate ne sagorevaju toliko efikasno kao drugi, nego ih konvertuju odnosno pretvaraju
u mast!
Ovaj tip metaboličkog odgovora odnosno reakcije, zarobljava
ljude u mod skladištenja masti !
Posmatrajući stvari iz tog ugla, možemo slobodno da kažemo,
da problem kod gojaznosti nije u potrošnji energije (količina unetih kalorija
treba da je jednaka količini potrošenih) već je problem u toku energije odnosno
skladištenju viška energije u masnim ćelijama!!!
To znači da, ukoliko unosimo ugljene hidrate u velikoj
količini a ne možemo svu količinu da sagorimo ili uskladištimo kao glikogen, jedini
put koji nam prostaje jeste da ih uskladištimo kao mast.
Ako malo dublje razmislimo o životu naših davnih, davnih
predaka, a podsetimo se da se od tada genetski nismo izmenili…vremenu kada smo
živeli I hranili se kao lovci sakupljači…šumsko voće I bobice kao izvori ugljenih
hidrata, su se u prirodi jedino pronalazili tokom leta…baš kada je bilo
neophodno da nabacimo malo masnih naslaga za zimu, tokom koje bi hrana bila
teže dostupna a mi više gladovali, a preživeli isključivo uz pomoć stanja
ketoze, kada bi energiju dobijali sagorevanjem upravo tih masnih naslaga J
Ako stvari posmatramo iz tog ugla, onda je logično da odgovor
uključuje razumevanje toga, šta kontroliše pristup masnim ćelijama odnosno tom
skladištu masti ? ….
A odgovor bi bio… INSULIN, koji je usko vezan za unos
ugljenih hidrata !
Ugljeni hidrati kontrolišu upotrebu goriva a naročito sprečavaju
pristup masnim ćelijama odnosno masnim naslagama.
Različiti ljudi različito reaguju na unos ugljenih hidrata…neki
ih tolerišu dok kod drugih to nije slučaj.
Da pogledamo iz ugla evolucije…
Tokom 2 miliona godina evolucije, ljudska vrsta je
evoluirala u kontekstu ishrane koja je bila vrlo limitirajuća u pogledu
ugljenih hidrata, barem većinom godine.
Shodno tome, nije teško zamisliti da smo i dalje zadržali
svu tu metaboličku mašineriju i program za unos hrane sa malo ugljenih hidrata.
Mnoga istraživanja pokazuju da se mnogo više reakcija javlja
kada se telo izloži povećanom unosu ugljenih hidrata, kada počinju da se razvijaju
razni metabolički sindrom I dijabetes tipa II, nego kada se izloži smanjenom
unosu ugljenih hidrata.
Koja je normalna količina glukoze koja se nalazi u krvi?...
oko 8g
Koliko glukoze se apsorbuje tokom klasičnog obroka?...oko
70g!...to pomnožite sa 3,4,5 puta u toku jednog dana !
Takav scenario, izlaže telo prilično velikom stresu kada
imamo u vidu da ono ne može toliko ugljenih hidrata da uskladišti.
Da pojasnimo…nakon unosa ugljenih hidrata postoje dva puta
razvojnog ciklusa.
Prvi je put zdravlja koji predstavlja unos ugljenih hidrata
gde se višak izruči u skeletne mišiće.
Kada se u telo unese neka količina ugljenih hidrata, ukoliko
ih procesuiramo na zdrav način, većinu tih ugljenih hidrata će primiti skeletni
mišići gde će oni uglavnom oksidirati ili se konvertovati u glikogen. To bi se
moglo nazvati zdravom izloženošću ugljenim hidratima.
Drugi put, je put metaboličkog sindroma.
Ukoliko ste netolerantni na ugljene hidrate velika većina
unetih ugljenih hidrata odlazi u jetru gde se konvertuje u mast. Taj proces se
zove de novo lipogenesis odnosno put dobijanje
masti od ugljenih hidrata. Kada se konvertuju ugljeni hidrati u masti, osnovni
produkt koji nastaje jeste zasićena mast odnosno trigliceridi, kako nam je
bolje poznato. Znači, povišeni trigliceridi su jasan znak da se unosi previše
ugljenih hidrata koji se u jetri pretvaraju u mast.
Ovakav scenario, pretvaranja ugljenih hidrata u mast, ukoliko predugo traje vodi do metaboličkog
sindroma i dijabetesa, sistemske inflamacije u telu, povećanog nivoa masnoća u
krvi itd.
Put metaboličkog sindroma je oblik intolerancije na ugljene
hidrate.
Insulinska rezistencija se manifestuje u formi intolerancije
na ugljene hidrate.
I šta sad?
Ako ste intolerantni na laktozu…isključujete laktozu iz
ishrane.
Ako ste intolerantni na gluten…isključujete gluten iz
ishrane.
Znači, ako ste intolerantni na ugljene hidrate potpuno je
smisleno da ćete ih isključiti iz ishrane,zar ne !?
Ljudi vrlo variraju u zavisnosti od toga da li metabolišu
ugljene hidrate na zdrav način ili ne.
Ako ste osoba koja ih metaboliše na pravilan način, imate
više opcija u ishrani pa samim tim možete biti I na visokom, srednjem ili malom
unosu ugljenih hidrata.
Međutim, ukoliko ste gojazni, imate povišene trigliceride,
povišene ukupne masnoće u krvi, ako ste insulin rezistentni, ako imate visok
pritisak, dijabetes tip II I dr….vrlo je jasno da će biti neophodna restrikcija
ugljenih hidrata u nekom nivou.
U tom kontekstu, dijabetes bi mogli opisati kao nuspojavu
konzumacije previše ugljenih hidrata u odnosu na toleranciju na ličnom nivou!
Ne postoji jedna određena količina ugljenih hidrata koja je
jednaka za sve osobe.
Svako toleriše jednu određenu granicu ugljenih hidrata koja
je lično, samo njemu svojstvena.
Insulinska rezistencija nije ništa drugo nego stanje intolerancije
ugljenih hidrata!
Istraživanja pokazuju da su osobe koje su bile otoporne ali
i osobe koje su bile senzitivne na insulin, tokom dijete na ishrani sa
smanjenim unosom ugljenih hidrata a povećanim masnoćama, gubile na težini.
Sa druge strane, na standardnoj ishrani sa više UH a manje
masti, senzitivni na insulin su takođe gubili na težini ali oni otporni na
insulin nisu gubili nimalo na težini.
To dokazuju da ukoliko ste netolerantni na ugljene hidrate,
neophodna je restrikcija ugljenih hidrata u nekoj meri u cilju gubljenja na
težini.
Da pogledamo ceo ovaj scenario iz metaboličkog ugla…
U suštini, radi se o tome da se preusmeravamo sa metabolizma
ugljenih hidrata na metabolizam masti u cilju dobijanja energije…odnosno,
jedino što radimo jeste da menjamo izvor goriva!
Važno je napomenuti, da je upravo unos ugljenih hidrata onaj
koji određuje koji će put dobijanja goriva biti korišćen.
Mnoga istraživanja su rađena na temu korišćenja goriva u
telu ali je možda najinteresantnije
spomenuti istraživanaj na temu kancera gde su primećena ozdravljenja kada bi se
osobe sa metabolizma ugljenih hidrata prebacile na metabolizam masti. To se
može objasniti time što se kancerogene ćelije hrane isključivo metabolizmom
ugljenih hidrata pa bi u slučaju preusmeravanja metabolizma na metabolizam
masti, one ujedno bile izgladnjivane a time i uništene.
Takođe, mnoga istraživanja pokazuju da je put dobijanja
goriva putem masti, smanjivo oksidativni stres u organizmu što je vrlo značajno
kada je u pitanju sprečavanje i odlaganje procesa starenja.
Isto tako, istraživanja pokazuju da čak i maleni porast
insulina u telu ima dramatičan uticaj na sagorevanje masti odnosno sala.
Kada jedemo šećer I skrob, to izaziva drastično povećanje
glukoze u krvi. Pankreas luči insulin koji to stanje neutralizuje ali dovodi I do
naglog pada glukoze u krvi pa smo vrlo brzo ponovo gladni.
Prisutan insulin sprečava takođe pristup odnosno razgradnju
masti odn sala!
Ketoza je prirodno metaboličko stanje dok su ketoni prirodni
deo ljudskog metabolizma.
Oni su ti koji su u prošlosti tokom perioda gladovanja
obezbeđivali gorivo mozgu. Faktički su oni omogućili ljudskoj vrsti, razvoj
velikog mozga koji je svojstven samo našoj vrst.
Svako od nas ima sposobnost produkcije ketone samo što je
taj program potisnut ishranom sa velikom količinom ugljenih hidrat pa zbog toga
oni nikada ne dobija šansu da se ispolje.
Najvažnija funkcija ketone jeste da obezbede gorivo mozgu.
Znači, u standardnoj ishrani mozak je organ koji je zavistan od glukoze I
dobija svu energiju od ugljenih hidrata.
Ali, u ketozi, većina energije koja je potrebna mozgu dolazi
od ketone, čak 60%.
Mozak je jedan metabolički
vrlo aktivan organ koji troši mnogo energije a ketoni mu obezbeđuju jedan stalan
I održiv izvor energije.
Malo terminologije….
Ketoni su male supstance pune energije dobijene iz masnih
kiselina, koji obezbeđuju telu gorivo.
Ketoza je metaboličko stanje koje se karakteriše povećanjem
produkcije ketone, uglavnom sa nivoom u krvi od 0,5-3-4-5mmol/l.
Ketoza se javlja i kada gladujemo i ne unosimo hranu, tada
je nivo ketone u krvi 5-7mmol/l.
Nutritivna ketoza je proces ubrzane proizvodnje ketone putem
restrikcije ugljenih hidrata iz hrane.
Ketoacidoza je opasna nuspojava dijabetesa tipa I gde
produkcija ketona dostiže nivo preko 10-20mmol/l čak I više. Ovo se ne dešava
kod osoba koje nisu dijabetičari odnosno ovo se ne može desiti osobama koje su
u nutritivnoj ketozi i koje nisu dijabetičari tip I. Fiziološki je nemoguće da
neko ko nije dijabetičar tip I dospe u ovo stanje.
Keto adaptacija je proces adaptacije na low carb ishranu, kroz
koje telo prolazi kada je izloženo smanjenom unosu ugljenih hidrata I stalno
povišenim nivoima ketone. Javlja se prilikom prebacivanja metabolizma sa
ugljenih hidrata na metabolizam masti i potrebno je nekoliko nedelja da se
razvije u potpunosti.
Ketoni su čisto gorivo za sagorevanje jer ne proizvode
prilikom sagorevanja slobodne radikale za razliku od drugih izvora.
Efikasniji su u proizvodnji ATPa i ketoni se ponašaju kao
epigenetički modelatori metabolizma odnosno izazivaju genetičku ekspresiju tj.
aktivaciju celog niza gena odgovornih za antioksidaciju tj gena koji nas štite
od oksidativnog stresa.
U prevodu, ketogena dijeta proizvodi supstancu poznatu kao beta
hidroksibiturat, koja predstavlja onaj
magični I čarobni napitak koji biste vrlo rado popili kako bi ostali večno
mladi !!!! J …san
farmacetske industrije je upravo jedan takav izum…magična supstanca za
kojom bi ceo svet poludeo…magična tableta
koja zaustavlja proces starenja J
A ketogena ishrana je prirodni izvor upravo te supstance J…fascinantno I svima
dostupno J
Pored toga, ketogena dijeta ima antiinflamatorna dejstva.
Istraživanja pokazuju ukoliko se smanji unos zasićenih masti
a poveća unos ugljenih hidrata to se definitivno negativno odražava na stanje
arterija.
Dokazano je da unos zasićenih masnoća putem hrane NEMA NIKVE
VEZE SA KARDIOVASKULARNIM BOLESTIMA!!!!
Sa druge strane, akumulirane i nagomilane zasićene masnoće u
telu itekako imaju veze sa kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim sindromom,
dijabetesom itd.
Istraživanja takođe pokazuju da je kod osoba koje su
primenjivale veliki unos zasićenih masti putem hrane, nivo zasićenih masti u
krvi je bio nizak za razliku od osoba koje su konzumirale više ugljenih hidrata
kod kojih je nivo zasićenih masti u krvi bio visok.
Pitanje je…zašto I šta to čini da skladištimo zasićene
masti?
Rekli smo da unos zaićenih masti putem hrane nema nikakav uticaj
na to.
Šta ima?
Kada unosimo više ugljenih hidrata nego što možemo da
tolerišemo, mi pravimo više zasićenih masnoća u organizmu koje inače merimo
biomarkerima putem ukupnih lipida I triglicerida u krvi !!!!
To znači, da masnoće unsene putem hrane imaju malo veze i
korelacije sa zasićenim masnoćama u plazmi krvi za razliku od ugljenih hidrata
koji imaju mnogo više veze sa zasićenim masnoćama u plazmi.
Pored toga što ketogena dijeta pokazuje izvanredne rezultate
kod gojaznosti, insulinske rezistencije, dijabetesa, epilepsije, Alchajmera,
Parkinsonove bolesti, trauma mozga, depresije, autizma, migrene,policističnih
jajnika, masne jetre, kancera itd ona
daje vrlo pozitivne rezultate I kada su u pitanju zdrave osobe pa čak I sportisti.
Pokazalo se da su trkači na duge staze kao I sportisti
drugih kategorija mnogo uspešniji na low carb ishrani I sve je više onih koji
je primenjuju.
Efekti ketoze kod sportista su : bolja snabdevenost mozga
gorivom, bolja senzitivnost na insulin, štede se proteini, manji umor, manje mlečne
kiseline, bolja kompozicija tela/odnos snage I težine, brži oporavak,smanjena
sistemska inflamacija i inflamatorni odgovori na intenzivne treninge,manje oštećenja
mišića, bolji imunitet itd.
Koliko ugljenih hidrata nam je potrebno?
Vrlo individulano…neki će morati da ograniče na 50g dnevno
kako bi podigli ketone na nivo koja odgovara stanju nutritivne ketoze.
Drugi, koji su više intolerantni na ugljene hidrate će
morati da spuste na 30g dnevno dok će neki sportisti moći unositi čak I 70g
dnevno.
U tom cilju se i vrše merenja ketona kako bi se odredilo
stanje nutritivne ketoze odnosno odredi nivo ugljenih hidrata koji je svojstven
za određenu osobu.
I za kraj…ono što se danas smatra “normalnom ishranom” kao i
ono što se preporučuje osobama sa metaboličkim sindromom i dijabetesom je jedna
velika zabluda nastala zloupotrebom i iskrivljenim naučnim istraživanjima u
korist farmacetskih I poljoprivrednih korporacija.
Današnje stanje ljudskog organizma je nenormalno i vreme je
da se to izmeni !!!
No comments:
Post a Comment