Na samom početku, potrebno je shvatiti da smo mi biološka bića a ne motor sa
unutrašnjim sagorevanjem.
U
priči o unosu i potrošnji kalorija zaboravljeno je spomenuti najznačajniju
činjenicu tj da hormoni imaju najveći uticaj na promenu telesne težine a ne količina
unesenih i potrošenih kalorija.
Što
se tiče održavanja idealne telesne težine, najveći uticaj ima hormon insulin
koji se luči prilikom konzumacije ugljenih hidrata a koji se još naziva i
skladišni hormon.
Što
se više insulina luči, deponovanje masnih naslaga je veće jer se sav višak
šećera u krvi deponuje u glikogen i u mast odn salo.
Hleb
kao izvor ugljenih hidrata odn skroba takođe dovodi do lučenja insulina čak
vrlo brže od svih ugljenih hidrata jer je skrob čista glukoza.
Sve
žitarice i svaka vrsta hleba, podjednako deluju na organizam odnosno sve
izazivaju njegovo lučenje.
Iz
tog razloga, u cilju mršavljenja logično je da će hleb biti prva namirnica koja
se isključuje, zajedno i sa svim drugim proizvodima od brašna jer da bi proces
mršavljenja otpočeo prva stvar jeste da smanjimo što je više moguće količinu
insulina u krvi.
Druga
značajna stvar jeste da hormon lipaza koji je zadužen za razgradnju masnih
naslaga, ne može da ostvari svoju ulogu sve dok je insulin prisutan i
dominantan na sceni.
Tačno
je da se u prvim danima redukcije težine gubi voda, ali to je iz razloga što
glikogen vezuje vodu pa samom eliminacijom ugljenih hidrata iz ishrane dolazi i
do gubitka vezane vode u telu.
Nakon
toga dolazi do gubitka masnih naslaga, naravno samo ukoliko je unos ukupnih
ugljenih hidrata i dalje smanjen.
Što
se tiče izgladnjivanja mozga, da budemo precizni, nije glukoza ono što ga hrani
već hemijska supstanca zvana adenozin
trifosfat ATP.
ATP
se dobija na tri načina odnosno organizam dobija energiju : iz glukoze koja se
dobija iz ugljenih hidrata ( u nedostatku ugljenih hidrata se dobija iz
proteina i masti ), masnoća ili masnih kiselina i ketona odn ketonskih tela
koja nastaju metabolizmom masnoća.
Neke
ćelija mogu da koriste sva tri izvora dok druge ne. Mozak, srce i mišići
koriste glukozu ali u njenom nedostatku se vrlo rado prebacuju na ketone kao
izvor energije. Ipak, pojedine ćelije mozga i crvena krvna zrnca ipak zahtevaju
glukozu za pravilan rad. Važno je znati da čak i tu potrebnu glukozu ne moramo
unositi hranom jer telo poseduje svoje mehanizme za dobijanje glukoze od masti
i proteina procesom glukoneogeneza.
Tako
da, mozak može savršeno da radi u slučaju eliminacije ugljenih hidrata.
Još
jedna bitna stvar jeste da povećan unos ugljenih hidrata i stalna prisutnost
insulina u krvi vremenom dovodi do insulinske rezistencije, gojaznosti,
metaboličkog sindroma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa itd. Znači,
problem je u stalnom lučenju insulina na koje naše telo nije naviklo i protiv
čega nema izgrađene mehanizme odbrane.
Genetski
se kao vrsta nismo izmenili i jedino što se izmenilo jeste naše okruženje i to
drastično.
Nama
kao vrsti je potrebno vrlo malo ugljenih hidrata za normalno funkcionisanje.
Njihova
najznačajnija uloga jeste u stvaranju rezervi odn masnih naslaga kako bi u
slučaju gladovanja bili zaštićeni od umiranja.
Sve
žitarice su siromašne vitaminima i mineralima a njihova bio raspoloživost je
izuzetno niska što znači da ih naš organizam ne može iskoristiti bez obzira što
se oni tamo nalaze. Pored toga, sadrže razne antinutrijente kao što su fitinska
kiselina i inhibitori enzima koji ometaju apsorbciju hranljivih materija u
telu.
Fitinska
kiselina se u našem telu vezuje za kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar i cink pa
time sprečava njihovu apsorbciju i iskorišćavanje odn drugim rečima krade našem
telu sve te supstance i dovodi do osteoporoze, karijesa, anemije itd.
Žitarice
sadrže lektine koji ometaju apsorbciju hranljivih materija, oštećuju crevnu
floru što dovodi do preteranog razmnožavanja loših bakterijskih sojeva. Sve
više ljudi boluje od tzv sindroma propusnih creva čemu doprinose i sami
lektini, pri čemu oni prolaze u krvotok i mogu da se vežu na bilo koje tkivo u
telu. Time se alarmira imuni sistem koji tada pored uljeza napada i sopstvene
strukture što nazivamo autoimunom bolešću.
Smatra
se da najveću štetu izaziva lektin iz pšenice WGA (aglutinin).
Osim
lektina, žitarice sadrže i druge vrlo problematične proteine.
Istraživanja
pokazuju da su pšenični gluten-glijadin i pšenični lektin WGA uključeni u skoro
sve hronične upalne poremećaje, neurodegenerativne bolesti, upalne bolesti
creva, zarazne i autoimune bolesti.
Da
rezimiramo: žitarice
Utiču
na lučenje insulina koji je odgovoran za pojavu metaboličkog sindroma, insulinske
rezistencije, dijabetesa i dr
Njihov
unos NIJE neophodan za ishranu mozga i dobijanje energije
Sadrže
razne antitutrijente i inhibitore enzima kao i vrlo opasne i štetne proteine
poput lektina i glutena
Crevna
flora je ta koja je odgovorna za sintezu vitamina B grupe kao i vitamina K a ne
unos žitarica, tako da je zdrava crevna flora ona koja nam obezbeđuje potrebne
vitamine i minerale.
Sve
te minerale koje sadrže naš organizam ne može da iskoristi tako da su za nas
potpuno beznačajni
Sva
potrebna vlakna možemo da dobijemo iz povrća i voća a ukoliko neko ima problem
sa zatvorom može da upotrebljava psyllium ljuspice koje su čista vlakna.
Ugljeni
hidrati ne povećavaju lučenje serotonina. Naš probavni trakt zajedno sa crevnom
florom koji se drugim rečima i naziva “ naš drugi mozak“ jeste odgovoran za
naše dobro raspoloženje jer crevna flora proizvodi neurotransmitere poput
serotonina u količini od čak 90%.
Ne
zaboravimo da žitarice nisu hrana koja nas je pratila kroz celu našu istoriju i
ako se neka namirnica može isključiti iz ishrane bez bilo kakve bojazni da će
se to odraziti negativno na zdravlje, jeste hleb kao i svi drugi proizvodi od
žitarica.
No comments:
Post a Comment